Obnovljivi izvori energije mogli bi dostići 1,9 GW do 2030.

Izvor: Screenshot/GlobalData
Izvor: Screenshot/GlobalData

Hrvatska želi do 2030. povećati udio OIE u bruto neposrednoj potrošnji na 36,4 posto – zbog toga se očekuje da bi obnovljivi izvori energije (bez malih hidroelektrana) mogli dostići 1,9 GW do 2030., pokazao je izvještaj ‘Croatia Power Market Outlook to 2030, Update 2019 – Market Trends, Regulations, and Competitive Landscape’, tvrtke GlobalData:

“Potencijal Hrvatske u energiji vjetra i sunca kreće se i do 9 GW. Količina sunčevog zračenja u jugozapadnoj Hrvatskoj je dobra, a istaknut potencijal energije vjetra u južnom i jugozapadnom priobalju može značajno pridonijeti ispunjavanju hrvatskih ciljeva na području obnovljivih izvora. Također, sjever Hrvatske ima golem geotermalni potencijal za proizvodnju električne i toplinske energije”, komentirao je Utsha Ghosh, analitičar u tvrtki GlobalData.

Snaga vjetra u Hrvatskoj je prošle godine bila 625 MW. Prema očekivanjima koje je u novom izvještaju objavio GlobalData, vjetroelektrane će imati najveći rast među obnovljivim izvorima energije u našoj zemlji i do 2030. godine njihova će snaga biti 1,4 GW. Uz to, očekuje se da će se solarna snaga povećati na 280 MW u 2030. godini.

Izvor: GlobalData

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »