Norveška grabi prema potpunoj elektrifikaciji cestovnog prometa

elektricni auti

Prodaja novih električnih automobila u Norveškoj lani je porasla za 31 posto, a ta nordijska zemlja će po očekivanjima analitičara ubrzo potpuno elektrificirati vozni park.

Potpuno električni automobili činili su 42,4 posto lanjske prodaje u Norveškoj što je globalni rekord, povećavši se s 31,2-postotnog tržišnog udjela u 2018. i samo 5,5-postotonog u 2013. godini, priopćila je u petak Norveška cestovna udruga.

U želji da postane prva zemlja koja će do 2025. okončati prodaju automobila na fosilna goriva, Norveška oslobađa vlasnike električnih vozila od poreza koji se nameću za benzinske i dizelske automobile.

Ove godine bi šest od 10 novih automobila prodanih moglo biti u potpunosti električno. Elektrifikacija tržišta automobila se ubrzava. Predviđamo da će električna vozila u 2025. godini u Norveškoj imati 100-postotni tržišni udjel“, rekao je Harald A. Moeller iz Volkswagena koji se priprema za pokretanje nekoliko električnih modela 2020. godine.

IZVOR: nacional.hr

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »