Newsletter, 9. siječanj 2020.

Izdvajamo:

Veliko priznanje Tajništva za čistu energiju na EU otocima: Krk među deset energetskih održivih otoka EU. Tajništvo ističe da su Krčani još 2012. donijeli strategiju s ciljem da svoj otok učine prvim CO2 neutralnim i energetski samodostatnim otokom na Mediteranu.

U Hrvatskoj su u 2019. godini registrirana 193 nova električna automobila, javlja agencija Promocija plus. Najviše e-vozila, njih 50, prodao je južnokorejski proizvođač Hyundai, a slijedi Smart koji je u promatranom razdoblju u nas prodao 39 ‘električara’. Na trećem mjestu nalazi se Nissan s 32 novoregistrirana električna vozila.

Proizvodnja obnovljive energije u Belgiji povećala se za 17% u 2019. godini, pokazuju podaci državnog operatora prijenosnog sustava Elia. Onshore i offshore solarne i vjetroelektrane su proizvele 11,52 TWh u 2019., u usporedbi s 9,82TWh u 2018. godini.

Nordex grupa dobila je posao s turbinama od gotovo 172 MW kapaciteta za tri projekta koja čine vjetropark De Drentse Monden en Oostermoer u Nizozemskoj. Nordex će, također, servisirati turbine 25 godina. Isporuka i ugradnja počet će od druge polovice 2020. godine.

Španjolska Iberdrola dovršila je najveći solarni projekt ikad izgrađen u Europi. Postrojenje Núñez de Balboa snage 500 MW sada je na testiranju kod španjolskog mrežnog operatera Red Eléctrica de España (REE) i očekuje se da će u ovom kvartalu biti u potpunosti komercijalno operirativno. Iberdrola planira još veći projekt od 590 MW u Španjolskoj. Završetak se očekuje 2022. godine.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: