Newsletter, 4. veljače 2020.

Otok Veruda jedini u Hrvatskoj dobio veliko priznanje – oznaku Eko plaža. Upravni odjel za turizam Istarske županije je na inicijativu Ministarstva turizma izradio Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama. Tako je omogućeno sustavno, promišljeno i održivo upravljanje plažama, ponajprije po ekološkim standardima.

U selu Luče sjeveroistočno od Ljubljane inženjeri ugrađuju zajedničku bateriju. Luče je testno mjesto u projektu Compile koji se financira se kroz program Horizon 2020, istraživački i inovacijski program Europske unije. Osim Slovenije, projekt uključuje Hrvatsku i Grčku.
U Hrvatskoj se radi o Križevcima, sjeveroistočno od Zagreba, gdje je partner Zelena energetska zadruga.

Njemački rudnici ugljena mogli bi udomaćiti 3 GW plutajućeg PV-a. Istraživački institut Fraunhofer ISE procijenio je tehnički potencijal plutajućeg PV-a na rudničkim nalazištima u Njemačkoj na oko 56 GW. S plutajućim projektima 10-15% skupljim od alternative na kopnu, istraživači su pozvali na dodatne poticaje.

Operator vjetroelektrana Windkraft Simonsfeld instalirao je fos4X sustav za otkrivanje leda na svojoj floti turbina Senvion u Austriji. Na 35 turbina koje imaju anomalije u performansama instaliran je poseban retroX sustav koji se sastoji od senzorske platforme i inteligentnog softvera i nudi proširenu funkcionalnost.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: