Newsletter, 29. siječanj 2020.

Nadahnut Nikolom Teslom i njegovom idejom o proizvodnji čiste energije, poduzetnik Dragomir Gabrić nakon 20 godina rada u Njemačkoj vratio se na rodni Kordun i na rijeci Glini, blizu Topuskog, sagradio hidroelektranu Crljenac. U elektranu je uložio 600.000 eura, od čega je polovicu pokrio kreditom HBOR-a. Samo postrojenje je platio 240.000 eura, a ostalo potrošio na razne projektantske, konzultantske, građevinske i druge usluge.

Porast razine mora ugrozit će urbane sredine otoka. More bi u sljedećih 50 godina moglo porasti i do 65 cm. Djelovanje morskih mijena i valova utjecat će na obalnu infrastrukturu, pri čemu će najugroženiji biti Cres, Mali i Veli Lošinj, Krk, Rab…

Velika Britanija mora zaposliti 120.000 ljudi na ‘zelenim’ radnim mjestima kako bi ispunila ciljeve za 2030. godina, upozorio je National Grid. Iz izvješća kompanije utvrđeno je da Britanija treba stvoriti nova radna mjesta u ‘zelenoj’ industriji kako bi mogla razvijati projekte koji mogu smanjiti emisiju stakleničkih plinova gotovo na nulu. Brojka bi mogla vjerojatno doseći i 400.000 do 2050. godine, kada vlada očekuje da će razviti čist energetski sustav zasnovan na obnovljivoj električnoj energiji.

Suvremeno vodikovo gorivo moglo bi kao alternativa zadovoljiti četvrtinu europskih potreba do 2050. godine. Jedna švedska tvrtka, članica organizacije Hydrogen Europe, u proizvodnji goriva na bazi vodika koristi se održivim izvorima (energija vjetra i solarna energija). Organizacija okuplja tvrtke u industriji, partnere, znanstvene institucije i zajednicu te uz Europsku komisiju pruža potporu za daljnji rad kroz inovacijski program. Moderno pogonsko gorivo na bazi vodika posebno je iskoristivo u transportu i logistici. Na prvom mjestu se nalaze veliki brodovi, kamionski i teretni prijevoz, dok se tu moraju spomenuti autobusi i zračni promet.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: