Newsletter, 21. siječanj 2020.

U 2020. godini obvezni mirovinski fondovi vide daljnje prilike za ulaganje u infrastrukturne projekte te moguće privatizacije i dokapitalizacije, kao i ulaganje u perspektivne privatne kompanije. “Zainteresirani smo za ulaganje u infrastrukturne projekte na području energetike i prometa, posebno uvažavajući visoke ekološke standarde, to može biti HEP, ali i ulaganja u konkretne projekte kao što su vjetroelektrane i reverzibilne hidrocentrale. Što se prometa tiče, zainteresirani smo u ulaganje u zračne luke“, rekao je Damir Grbavac, predsjednik uprave Reiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Nove kazne za višak CO2 donijet će u Hrvatsku još više ‘prljavih’ vozila. Iz ponude će nestati vozila jeftinija od 80.000 kuna jer uvođenje najdostupnijih tehnologija za smanjivanje emisije stoji minimalno 1000 eura u maloprodaji.

Katar je potpisao sporazum s francuskim energetskim gigantom Total i japanskim Marubenijem o izgradnji solarne elektrane koja bi mogla proizvesti 800 MW. Investicija u Postrojenje Al Kharsaah u blizini glavnog grada Dohe iznosi 467 milijuna USD, a očekuje se da će biti gotova do 2022. godine, kada zemlja bude domaćin FIFA-inog svjetskog kupa.

‘Duboki džepovi’ naftnih i plinskih igrača mogli bi biti presudni u ubrzanju korištenja obnovljivih izvora, ističe Međunarodna agencija za energiju (IEA) u  izvještaju „Oil and Gas Industry in Energy Transitions“. Upozorava se da za sada postoji malo znakova“da sektor ulaže dovoljno da svijet stavi na održiviji put. „Niti jedna energetska tvrtka neće utjecati na prelaze čiste energije. Ne raditi ništa jednostavno nije opcija“, naglasio je izvršni direktor IEA-e  Fatih Birol. Izvještaj možete preuzeti ovdje.

Sve vijesti iz svijeta obnovljve energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: