Newsletter, 20. siječanj 2020.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je ključan podzakonski propis za gradnju malih, decentraliziranih i/ili distribuiranih postrojenja za proizvodnju toplinske i/ili električne energije. Riječ je o Pravilniku o kriterijima za izdavanje energetskog odobrenja za proizvodna postrojenja (NN 5/2020). Njime se uređuje problematika izdavanja energetskih odobrenja za tzv. male elektrane koje omogućavaju decentraliziranu i/ili distribuiranu proizvodnju energije, u pravilu za one na obnovljive izvore kao što su sunčane elektrane, vjetroelektrane, male hidroelektrane, geotermalne ili elektrane na biomasu. Pravilnik stupa na snagu 23. siječnja 2020. godine.

Na e-Savjetovanju je objavljen Nacrt Izmjena i dopuna Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2014. -2020. Nakon što ga usvoji Vlada, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će objaviti javni poziv za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u kućanstvima. Raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća predviđa se krajem prvog kvartala – građanima će na raspolaganju biti 142 milijuna kuna.

Vrbnik je usvojio odluku o pristupanju trgovačkom društvu Otok Krk energija koje je lani osnovala Općina Baška s namjerom izgradnje i upravljanja budućom sunčevom elektranom Barbičin. Prvi veliki krčki energetski pogon koji bi, nadaju se otočani, već ove godine trebao niknuti na državnom zemljištu na kojem je bašćanska lokalna uprava besplatno dobila 25-godišnje pravo služnosti i građenja, tako se polako ali sigurno počeo ostvarivati kroz tvrtku koja je suvlasničkim udjelima okupila sve krčke lokalne jedinice, otočne komunalce, ali i druge zainteresirane subjekte.

Španjolska tvrtka Naturgy Renovables započela je s radom na vjetroelektrani snage 29 MW na Kanarskim otocima. Projekt Puerto del Rosario imat će osam turbina i proizvodit će oko 105 GWh električne energije godišnje. U vjetroelektranu će biti uloženo više od 35 milijuna eura, što će stvoriti oko 200 radnih mjesta tijekom gradnje. Puerto del Rosario trebao bi se priključiti na mrežu u prvom tromjesečju sljedeće godine.

Sve vijesti iz svijeta energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: