Newsletter, 10. veljače 2020.

Na Pagu na predjelu Ravne iznad paške solane na jučerašnji dan 9. veljače, prije 15 godina, otvorena prva vjetroelektrana u Hrvatskoj. Vjetroelektrana ima nazivnu snagu 5,95 MW koju proizvodi sedam generatora tipa Vestes V52, pojedinačne snage 850 kw. Izgradila ju je tvrtka Adria Wind Power, na inicijativu HEP-a, kao prvi komercijalni projekt korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije.

Porsche i Rimac snimili video o Hrvatskoj s prizorima Zagreba, Rovinja, otoka Paga, Nacionalnog parka Krka, poluotoka Pelješca i Dubrovnika, a što su točke ovogodišnje rute ‘Porsche Travel Experiencea’ u modelima 911 nove generacije 992. Riječ je o tradicionalnoj vozačkoj avanturi koju za svoje kupce i ljubitelje marke već 20 godina na najljepšim svjetskim lokacijama diljem svijeta organizira Porsche, a ove je godine za vozačke gušte, ugodno druženje te etno, eno i gastro doživljaje odabrana Hrvatska.

Škotska brend pića Irn-Bru postaje zelen. AG Barr, proizvođač kultnog škotskog pića, obvezao se da će sve svoje tvornice napajati energijom iz vjetroelektrana. Tvrtka je potpisala 10-godišnji ugovor s Vattenfallom.

Prototip offshore vjetroturbine HaliadeX-12 MW u luci Rotterdam postavio je novi svjetski rekord postajući prva vjetroturbina koja je ikada tijekom 24 sata proizvodila 288 MWh električne energije. Prethodni rekord od 262 MWh proizvedene električne energije također je postigao Haliade-X 12 MW i to u prosincu 2019. godine.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: