Neoen Renewables Croatia – novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Hugo Martinez, direktor tvrtke Neoen Renewables Croatia

Neoen u brojkama/2020 godina:

  • Pušteno u pogon 308 MW novih elektrana
  • Pokrenuta gradnja 605 MW
  • Osigurano dodatnih 409 MW na nacionalnim aukcijama
  • Osigurani portfelj u rujnu iznosio je 4,5 GW (početkom godine 4,1 GW)

Neoen, jedan od vodećih i najbrže rastućih neovisnih proizvođača električne energije isključivo iz obnovljivih izvora (OIE) u svijetu, novi je član udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Francuska kompanija Neoen oslanja se na razne tehnologije – solarna energija, energija vjetra – a usavršili su svoju stručnost i u skladištenju energije kako bi se mogli boriti s promjenjivom proizvodnjom OIE-a i pridonijeti njihovom razvoju. S kapacitetom koji doseže 4,5 GW, nose titulu brzorastuće tvrtke, a posebno su aktivni u Argentini, El Salvadoru, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Jamajci, Meksiku, Mozambiku, Portugalu, Zambiji te Australiji, gdje su nedavno s Teslom najavili gradnju jedne od najvećih baterija na svijetu (300 MW/450 MWh). Od sredine ove godine prisutni su i u Hrvatskoj kroz tvrtku Neoen Renewables Croatia.

Neki od najistaknutijih projekata Neoena zasigurno su solarna elektrana u Cestasu u Francuskoj (300 MWp) i prva velika svjetska baterija u Hornsdaleu, u Australiji (150 MW/129 MWh). Cilj im je, kako ističu, dostići 5 GW u pogonu ili u izgradnji u 2021. godini.

U ostvarenju tog cilja pridonijet će i novo tržište – hrvatsko. Hugo Martinez, direktor tvrtke Neoen Renewables Croatia, pojašnjava da je, gledano iz njihove perspektive, Hrvatska veliki uvoznik električne energije i istovremeno članica EU-a, što su bila dva glavna makroekonomska razloga zbog kojih su se odlučili postati dijelom tržišta. „Veliki doprinos toj odluci dale su i činjenice da Hrvatska ima povoljan zemljopisni položaj, pozamašne izvore obnovljive energije te razgranatu i dobro razvijenu mrežu dalekovoda. Sve ovo čini Hrvatsku privlačnom u smislu investiranja u obnovljive izvore energije. Neoen također ima interes za razvoj baterijskih spremnika energije, što će u vrlo skoroj budućnosti Hrvatskoj biti od velikog značaja“, napominje Martinez.

Kaže da su posebice zadovoljni otvorenošću svih strana prema investicijama i pronalaženju rješenja za tekuće probleme; od općina, županija pa do ministarstva: „Naišli smo na vrlo informativan i otvoren pristup problemima. Ponosni smo na naš razvoj dobrih odnosa sa zainteresiranim stranama u državama u kojima smo prisutni. Odabirom pojedine lokacije svjesni smo činjenice da ćemo postati susjedi najmanje 25 godina svima koji nas okružuju. Upravo zato uvijek biramo biti dobri susjedi koji sudjeluju u razvoju zajednice te potpomažu dobrim promjenama. Vjerujemo da ćemo u Hrvatskoj ostvariti izvrsne projekte, tehnološki iznimno napredne, istovremeno gradeći prijateljski i partnerski odnos sa svim zainteresiranim stranama“, ističe direktor Neoen Renewables Croatia.

Neoen je prepoznao hrvatski zeleni potencijal o kojemu u OIEH-u govorimo već godinama, a drago nam je da iskazuje interes i za razvojem inovativnih projekata i sve potrebnijih tehnologija kao što su spremnici energije, ističe direktorica OIEH-a Maja Pokrovac: „Pohrana veće količine energije važna je kako bismo je imali na raspolaganju kada nam je ona najpotrebnija. Potreba za takvim skladištima postaje sve veća, najvećim dijelom zbog brze integracije obnovljivih izvora energije u energetski sustav. U Hrvatskoj će to biti posebno važno u narednom razdoblju u kojem je planiran jači prodor OIE-a. Neoen u tom segmentu donosi ne samo nove projekte i tehnologije, već i vrlo specifična znanja koje će nam pomoći u iskorištavanju svih održivih resursa koje imamo“, istaknula je Pokrovac, poželjevši dobrodošlicu novom članu s kojim dodatno jača promocija i razvoj zelenih potencijala u Hrvatskoj.

U Neoenu očekuju isto – nastavak promoviranja rješenja za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj kako bi se projekti mogli realizirati adekvatnom brzinom na tržištu. Potrebno je, naglašava Martinez, osigurati da Hrvatska iskoristi svoje resurse u obnovljivim izvorima i ne ostane samo dobar, nikad iskorišteni potencijal: „Prema iskustvima drugih članica EU-a, postoje svi preduvjeti za uspostavljanjem konkurentnog tržišta koje će za hrvatske građane osigurati jeftiniju energiju te prestanak uvoza električne energije u količini kakvu vidimo sada. Naravno, uz ispunjavanje svih zelenih kriterija i potpune usklađenosti s okolišnim ciljevima“, napominje.

Neoen u svijetu:

  • 1980 MWp (50 solarnih elektrana)
  • 875 MW (33 vjetroelektrane)
  • 215 MW/267MWh (7 projekata skladištenja energije)

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »