Najveći europski mirovinski fond ima novi cilj: smanjiti ugljični otisak svog portfelja za 40% do 2025.

Steve Buissinne/Pixabay

Nizozemski ABP, najveći europski mirovinski fond i jedan od najvećih svjetskih fondova s imovinom od 465 milijardi eura, kreće još ambicioznije u ‘zelenu’ budućnost – želi smanjiti ugljični otisak svog portfelja za 40 posto do 2025. u odnosu na razinu iz 2015. godine. ABP, koji je već postavilo cilj smanjenja ugljičnog otiska svoje imovine za 25 posto do 2020. u odnosu na razinu iz 2015., na taj način slijedi poteze drugih vodećih fondova koji čiste svoje portfelje od energetskih tvrtki koje zagađuju okoliš, piše Daily Mail.

U okviru svog novog cilja fond u sljedećih pet godina želi uložiti pet milijardi dolara u tvrtke koje se bave ‘održivom i pristupačnom energijom’. Dosad je, uzgred rečeno, već uložio 10 milijardi dolara u takve tvrtke.

Kako je pojašnjeno, fond tvrtke svrstava u tri etičke kategorije: one koje u potpunosti isključuje iz svog portfelja, kao što su proizvođači nuklearnog oružja i duhanske kompanije; one koje daju pozitivan doprinos društvu; i treću kategoriju čine tvrtke koje imaju prostora za poboljšanje, što uključuje i najveću nizozemsku tvrtku Royal Dutch Shell koja je 70. najveća investicija ABP-a.