Pokrovac: “Drugi su poticali OIE i mi tu energiju sada skupo uvozimo”

Maja_Lider

Nedugo nakon završetka Liderove konferencije direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske Maja Pokrovac je dala intervju za tiskano izdanje Lidera. Tema intervjua bila je djelovanje udruženja i problemi investitora u obnovljive izvore energije. Najveći dio intervjua, međutim, zadržao se na konkretnim mjerama koje udruženje zastupa. To su mjere koje doista mogu pokrenuti ulaganje u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj.

Hrvatska na posljednjem mjestu po iskorištavanju energije vjetra

Hrvatska je doista na posljednjem mjestu u svijetu po iskorištavanju potencijala vjetra. Razlog tome je, kaže Maja Pokrovac, neodgovorna politička komunikacija zbog koje je stalo financiranje sektora obnovljivih izvora od strane ulagača i komercijalnih banaka. Hrvatska ispašta zbog najavljivanih retroaktivnih mjera oporezivanja za vlasnike projekata obnovljivih izvora. Isto tako već četiri godine za redom Hrvatska je na dnu ljestvice Europske unije po percepciji poduzetništva. Isto tako od 500 milijuna eura sredstava za OIE i EnU iskoristili smo tek nekoliko postotaka.

“Kako onda omogućiti da građani, poduzetnici, poljoprivrednici, turistički iznajmljivači imaju na svojem krovu obnovljivi izvor energije?”, pita se Maja Pokrovac i dodaje kako imamo najveći trošak kapitala u jugoistočnoj Europi i kako već dvije godine nije donesen nije podzakonski akt za područje obnovljivih izvora energije.

Projekt 100 tisuća malih solarnih elektrana stoji već četiri godine

Hrvatska trenutno ima 16% domaće proizvodnje iz obnovljivih izvora i to je sam iznio privatni sektor. Na tome se ne smije stati, već bi Hrvatska kao i druge zemlje trebala kročiti prema energetskoj tranziciji. Treba regionalno razvijati domaće energetske rasurse i provesti povezivanje industrije, poduzetništva i energetike.

“Stalno gledamo tuđu dobru praksu, a ne želimo osmišljavati svoje dobre primjere i pronalazimo izlike u tehničkim ili financijskim zaprekama. To nije istina, zapreke su isključivo u našim glavama. Projekt ugradnje 100.000 mikrosolara za poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike i iznajmljivače čeka već četiri godine. Dobili bismo svoj zeleni energent na razini troška održavanja elektrane i otvorili priliku za tisuće radnih mjesta u lokalnim zajednicama. Izvrsna prilika i za HEP da u sklopu jedinstvene virtualne inteligentne “prosumer” mreže otvori i zadrži tržište potrošača”, ističe Pokrovac i dodaje kako se Obnovljivi izvori energije Hrvatske zauzimaju za pokretanje novih poslovnih modela u energetici kao što su energetsko poduzetništvo, javno-privatni modeli financiranja, razvoj energetsko-poduzetničkih zona u kojima domaća energija osigurava struju, toplinu i hlađenje industriji te modeli kombiniranja obnovljivih izvora energije i bioplinskih postrojenja.

Treba razbiti predrasude o skupoći obnovljivih izvora energije

Kako bi udruženje razbilo predrasude o skupoći obnovljivih izvora energije udruženje je od FER-a naručilo stručnu studiju njihova utjecaja na cijenu električne energije. Studija je pokazala da je zbog ulaska obnovljivih izvora energije na tržište cijena za krajnjeg kupca niža i da sheme poticanja imaju svoje opravdanje. Utjecaj će, biti veći ako će cijene plina i ugljena u budućnosti doista rasti. Sve zemlje poticale domaću proizvodnju iz obnovljivih izvora. Zbog toga danas imaju višak besplatne energije koje mi uvozimo i preskupo plaćamo.

[showhide type=”MPLider1″ more_text=”Čitav intervju s Majom Pokrovac objavljen u Lideru možete pročitati ovdje” less_text=”Zatvori članak”]

[gview file=”https://oie.hr/wp-content/uploads/2017/06/Maja-Pokrovac-Lider.pdf” save=”0″][/showhide]