Korporativni ugovori o otkupu električne energije obaraju rekorde

Foto: Unsplash

U prvih pet mjeseci ove godine proizvođači zelene energije i tvrtke koji su veliki potrošači električne energije u Europi potpisali su korporativne ugovore o kupnji električne energije (cPPA) od 2,9 MW za proizvodnju iz elektrana, pokazuju podaci europske platforme RE-Source. Uspredbe radi, u 2019. godini (tada rekordnoj godini) bilo je potpisano 2,5 GW cPPA-ova tijekom cijele godine. Prošla godina je bila rekordna godina za PPA-ove u Europi, a slično se očekuje i u i 2021. godini.

Izvor: RE-Source

Danska tvrtka Danfoss je s kompanijom Ørsted potpisala desetogodišnji ugovor o kupovini proizvodnje iz vjetroparka Horns Rev 2 od 27 MW, dok će talijanska telekomunikacijska tvrtka TIM od kompanije ERG u idućih deset godina kupovati 3, 4 TWh, piše portal Balkan Green Energy News. Danfoss i TIM prvi su se put ove godine odlučili na taj način nabavke energije, dok su Amazon i Danone povećali količine koje već kupuju.

Ugovori o kupnji električne energije bit će sve važniji za investitore u zelenu energiju s obzirom na to da sve više zemalja ukida subvencije za obnovljive izvore energije.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »