Kelag izabrao wpd windmanager Croatia za tehničko upravljanje još jednom hrvatskom vjetroelektranom

Vjetroelektrana Orjak / Foto: wpd windmanager

Kelag Grupa i wpd windmanager GmbH & Co. KG utiru put zajedničkoj budućnosti u Hrvatskoj. Nakon vjetroelektrane Jasenice, austrijski proizvođač električne energije izabrao je tvrtku wpd windmanager Croatia za tehničko upravljanje još jednom hrvatskom vjetroelektranom – Orjak, priopćili su iz wpd-a. Vjetroelektrana Orjak, pokraj Splita, sastoji se od pet Senvion MM92 turbina i ukupnog je kapaciteta 10,25 MW.

“Kroz protekle dvije godine već smo usko surađivali s wpd windmanagerom u Hrvatskoj. Sa svojom izvrsnom mrežom usluga i stručnošću, za nas je bilo logično nastaviti graditi partnerstvo. Zajedno s našom slovenskom podružnicom InterEnergo imamo ambiciozne ciljeve za daljnji rast ulaganja u obnovljive izvore energije u jugoistočnoj Europi, a osobito u Hrvatskoj gdje su snažni i pouzdani partneri kao wpd windmanager ključni faktor uspjeha u postizanju tih ciljeva. Sa zadovoljstvom nastavljamo podržavati tranziciju na obnovljive izvore energije te smo u stalnoj potrazi za novim obnovljivim projektima”, rekao je David Huber, direktor Vjetroelektrane Orjak i odgovorna osoba za Kelagokov međunarodni portfolio obnovljivih izvora energije.

S uredima u Dubrovniku i Šibeniku, wpd windmanager se nalazi među tržišnim liderima u zemlji. Trenutno su odgovorni za upravljanje kapacitetom od 113 MW u Hrvatskoj. U 2019. wpd windmanager je već preuzeo upravljanje prvog Kelagovog projekta, vjetroelektrane Jasenice. Vjetroelektrana se sastoji od pet Enercon E-70 turbina i ukupnog je kapaciteta 11,5 MW. “Želja nam je postojano rasti na hrvatskom tržištu. Zbog toga smo, naravno, vrlo zadovoljni zbog ukazanog povjerenja i proširenja partnerstva”, istaknula je Marijana Baričević, direktorica wpd windmanager Croatia.

Kao vodeća njemačka, ali i tvrtka s međunarodnim rastom u poslovnom i tehničkom upravljanju projektima vjetroelektrana i solarnih elektrana, wpd windmanager trenutno zapošljava 423 zaposlenika. Diljem svijeta tvrtka upravlja s 528 vjetroelektrana s 2.550 turbina, 108 solarnih vjetroelektrana i ukupnim kapacitetom od 5.631 MW. Već 20 godina, fondovi te nacionalne i međunarodne grupe investitora oslanjanju se na know-how kompanije. Uz osnovnu djelatnost u Njemačkoj, wpd windmanager je aktivan u raznim drugim europskim zemljama, Južnoj Americi, kao i Aziji i kontinuirano rastu. Samo u 2020. dodatni uredi otvoreni su u Erkelenzu i Bremerhavenu u Njemačkoj, kao i u Španjolskoj, Švedskoj i Čileu.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »