Kelag izabrao wpd windmanager Croatia za tehničko upravljanje još jednom hrvatskom vjetroelektranom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Vjetroelektrana Orjak / Foto: wpd windmanager

Kelag Grupa i wpd windmanager GmbH & Co. KG utiru put zajedničkoj budućnosti u Hrvatskoj. Nakon vjetroelektrane Jasenice, austrijski proizvođač električne energije izabrao je tvrtku wpd windmanager Croatia za tehničko upravljanje još jednom hrvatskom vjetroelektranom – Orjak, priopćili su iz wpd-a. Vjetroelektrana Orjak, pokraj Splita, sastoji se od pet Senvion MM92 turbina i ukupnog je kapaciteta 10,25 MW.

“Kroz protekle dvije godine već smo usko surađivali s wpd windmanagerom u Hrvatskoj. Sa svojom izvrsnom mrežom usluga i stručnošću, za nas je bilo logično nastaviti graditi partnerstvo. Zajedno s našom slovenskom podružnicom InterEnergo imamo ambiciozne ciljeve za daljnji rast ulaganja u obnovljive izvore energije u jugoistočnoj Europi, a osobito u Hrvatskoj gdje su snažni i pouzdani partneri kao wpd windmanager ključni faktor uspjeha u postizanju tih ciljeva. Sa zadovoljstvom nastavljamo podržavati tranziciju na obnovljive izvore energije te smo u stalnoj potrazi za novim obnovljivim projektima”, rekao je David Huber, direktor Vjetroelektrane Orjak i odgovorna osoba za Kelagokov međunarodni portfolio obnovljivih izvora energije.

S uredima u Dubrovniku i Šibeniku, wpd windmanager se nalazi među tržišnim liderima u zemlji. Trenutno su odgovorni za upravljanje kapacitetom od 113 MW u Hrvatskoj. U 2019. wpd windmanager je već preuzeo upravljanje prvog Kelagovog projekta, vjetroelektrane Jasenice. Vjetroelektrana se sastoji od pet Enercon E-70 turbina i ukupnog je kapaciteta 11,5 MW. “Želja nam je postojano rasti na hrvatskom tržištu. Zbog toga smo, naravno, vrlo zadovoljni zbog ukazanog povjerenja i proširenja partnerstva”, istaknula je Marijana Baričević, direktorica wpd windmanager Croatia.

Kao vodeća njemačka, ali i tvrtka s međunarodnim rastom u poslovnom i tehničkom upravljanju projektima vjetroelektrana i solarnih elektrana, wpd windmanager trenutno zapošljava 423 zaposlenika. Diljem svijeta tvrtka upravlja s 528 vjetroelektrana s 2.550 turbina, 108 solarnih vjetroelektrana i ukupnim kapacitetom od 5.631 MW. Već 20 godina, fondovi te nacionalne i međunarodne grupe investitora oslanjanju se na know-how kompanije. Uz osnovnu djelatnost u Njemačkoj, wpd windmanager je aktivan u raznim drugim europskim zemljama, Južnoj Americi, kao i Aziji i kontinuirano rastu. Samo u 2020. dodatni uredi otvoreni su u Erkelenzu i Bremerhavenu u Njemačkoj, kao i u Španjolskoj, Švedskoj i Čileu.