Jednostavnim zahvatom vjetroelektrane postaju mnogo sigurnije za ptice

Ilustracija/Alex Eckermann, Unsplash

Norveški institut za istraživanje prirode (NINA) otkrio je način da se smanji ponekad negativan utjecaj vjetroelektrana na ptičju populaciju. Oni su svoje istraživanje proveli u vjetroelektrani na norveškom otoku Smøla, i to u razdoblju od čak jedanaest godina. Pri tome su vodili računa o fatalnim udarima ptica u lopatice vjetroturbina koje su postavljene u ovoj elektrani, prenosi portal Bug.hr. Nakon tako dugog praćenja broja udara ptica u lopatice, otkrili su da kada su samo jednu od tri lopatice umjesto u bijelu obojili u crnu boju, broj fatalnih udara ptica smanjio se za čak 72 posto.

Bojanjem jedne od tri lopatice one postaju značajno vidljivije pticama kojima su u vidnom polju bijele brzo rotirajuće lopatice često gotovo pa nevidljive. Kombiniranjem boja na ovaj način dobiva se “zamućenje pri pokretu”, odnosno motion smear ili motion blur, pa su ptice u stanju bolje razaznati da se pred njima nalazi veliki mutni krug u koji nemaju želju uletjeti.

Studija o ovom načinu zaštite ptičje populacije je objavljena u časopisu Ecology and Evolution i opisuje načine na koje su znanstvenici pristupili ovom problemu. Bojali su lopatice nekih vjetroturbina, dok su druge ostavljali bijelima kao kontrolnu skupinu. Od 2006. do 2016. godine redovito su slali pse tragače u potragu za leševima ptica ispod vjetrenjača i statistički obradili podatke o fatalnim udarima. U tom je razdoblju pronađen prilično malen broj mrtvih ptica (82), pokazujući da vjetroelektrane i inače nisu velika opasnost za ptice.

Želi li se njihov utjecaj dodatno smanjiti, moguće je obojiti samo stup vjetrenjače u crno i tako smanjiti vjerojatnost uletavanja ptica među lopatice za oko 50 posto, dok je spomenuto bojanje jedne lopatice još efikasnije.