IEA: Obnovljivi izvori u 2020. globalno rasli najbržim tempom u zadnjih 20 godina

Foto: Unsplash

Obnovljivi izvori bili su jedini izvor energije za kojim se potražnja povećala u 2020. godini unatoč pandemiji – novi kapaciteti porasli su za 45 posto, na gotovo 280 GW, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA). Štoviše, obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u novom izvještaju IEA-e ‘Renewable Energy Market Update 2021’.

Globalni kapacitet obnovljive energije instaliran 2020. godine ekvivalentan je cjelokupnom instaliranom energetskom kapacitetu ASEAN-a – skupine od 10 ekonomija jugoistočne Azije, objavilla je IEA koja ocjenjuje da će povećanje obnovljivih izvora električne energije u 2020. godini postati normom i za iduće godine unatoč očekivanom usporavanju u Kini.

Na temelju podataka za 2020. godinu IEA je revidirao prognoze novih instalacija obnovljivih izvora u elektroenergetici za više od 25 posto u odnosu na prethodne prognoze u studenom 2020. godine. Agencija primjećuje da su vlade širom svijeta lani imale na raspolaganju rekordne razine obnovljivih kapaciteta, a tvrtke su potpisivale rekordne ugovore o otkupu energije čak i dok se pandemija širila.

Pomak prema obnovljivim izvorima energije stup je globalnih napora za postizanje ugljične neutralnosti, ali IEA očekuje da bi globalno ispuštanje ugljičnog dioksida 2021. godine trebalo porasti zbog paralelnog porasta upotrebe ugljena.

Kina je u središtu globalne potražnje i ponude za obnovljivim izvorima i čini oko 40 posto globalnog rasta obnovljivih kapaciteta zadnjih nekoliko godina, a udio te zemlje 2020. godine se po prvi puta popeo na 50 posto. Razlog je žurba u realizaciji projekata prije postupnog ukidanja vladinih subvencija. IEA smatra da će se svako usporavanje u Kini u idućim godinama nadoknaditi snažnim rastom u Europi, SAD-u, Indiji i Latinskoj Americi zbog državnih potpora i pada cijena solarnih panela i opreme za vjetroelektrane.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »