‘Hrvatska se ima priliku nametnuti kao predvodnica u novim tehnologijama i čistim industrijama’

Foto: Poslovni dnevnik/Screenshot

Koji su potencijali Zelenog plana u našem gospodarstvu i koliko nam mogu pomoći EU fondovi bile su neke od tema hibridne konferencije ‘Zeleni plan – prilika za energetski razvoj Hrvatske’, koja se održala 30. ožujka u organizaciji Poslovnog dnevnika. Na videokonferenciji su, među ostalima, sudjelovali i članovi Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH) na dvije panel rasprave: ‘Uloga energetskih kompanija u ostvarenju ciljeva iz Zelenog plana’ i Potreba za multidisciplinarnošću i povezivanjem sektora u ostvarenju Zelenog plana’.

Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a, istaknula je kako se gospodarstvo treba oslanjati na domaće obnovljive izvore koje dvije trećine svijeta već koristi jer su jeftiniji od fosilnih: “Zeleni val, uz očuvanje planeta, omogućava tvrtkama da počnu raditi s novim, inovativnim proizvodima koji se temelje na čistim tehnologijama. Ne možemo samo sektorski promišljati; sektori se moraju udružiti, a na Zelenom planu zajedno raditi“.

Stjepan Talan, vlasnik varaždinske tvrtke Solvis koju je suradnja s Googleom stavila u fokus šire javnosti, naglašava da inovativnosti nema bez multidisciplinarnosti: „Većina novca iz EU fondova trebala bi završiti u reindustrijalizaciji Europe koja je zadnjih desetljeća ostala gotovo potpuno bez proizvodnje. Mi smo proizvođači solarnih panela već 10 godina i na svojoj koži smo osjetili deindustrijalizaciju Hrvatske i Europe“.

Ante Renić iz tvrtke VSB Obnovljiva Energija Hrvatska naglašava da se svaki sektor razlikuje i ima svojih problema, no multidisciplinarst je neminovnost. “U energetici je nemoguće funkcionirati i realizirati neki energetski projekt bez suradnje pravnih, projektantskih, konzultantskih, inženjerskih, prometnih, financijskih i niza drugih stručnjaka. Nama je najbitnija stabilnost i proaktivnost zakonodavstva, sve kako bi se veliki projekti mogli razvijati”, kaže Renić.

Cijeli izvještaj s konferencije možete pročitati ovdje.