Hidroelektrana Belo Monte nastavlja s radom u punom pogonu

Izvor: Radovi na HE Belo Monte/Wikipedia
Izvor: Radovi na HE Belo Monte/Wikimedia

Nakon što je dobivena konačna dozvola Nacionalne agencije za električnu energiju (ANEEL), brazilskog energetskog regulatora, s radom u punom opsegu može nastaviti HE Belo Monte. Riječ je o hidroelektrani snage čak 11,2 GW koja se nalazi u samom srcu Amazonije, na rijeci Xingú u brazilskoj Saveznoj državi Pará, a koja je od samog početka projektiranja i gradnje izazivala velika protivljenja javnosti i ekologa u Brazilu.

Postrojenje se sastoji od 18 turbina i treća je po veličini hidroelektrana na svijetu (nakon HE Tri doline u Kini i HE Itaipu na granici Brazila i Paragvaja), piše energetika-net. Investitor u projekt, za koji je dobivena koncesija na 35 godina, je konzorcij Norte Energia koji čini više brazilskih elektroenergetskih tvrtki: Eletrobras, Eletronorte, Cemig, Light i Chesf.

Ukupna ulaganja iznosila su čak 9,19 milijarde dolara, a ostvarivanje projekta gotovo je svakodnevno bilo praćeno štrajkovima, prosjvedima, vandalizmom, odgađanjem izdavanja dozvola i sudskim zabranama daljnjih radova.

Izvor: Energetika-net

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »