Globalno tržište vjetroturbina do 2025. premašit će 30 milijardi USD

Izvor: Ilutracija, Jerry Zhang/Unsplash
Izvor: Ilutracija, Jerry Zhang/Unsplash

Tehnološka poboljšanja smanjila su ukupne troškove offshore vjetroelektrana i otvorila nova mjesta koja su ranije bila nepristupačna. Takvi trendovi ubrzavaju prihvaćanje prednosti vjetroelektrana širom svijeta i usmjeravaju globalno tržište offshore vjetroagregata ka monumentalnom rastu.

Nedavna analiza tvrtke Frost & Sullivan predviđa da će tržište vjetroagregata rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 22,5% između 2018. i 2025. godine, a prihodi će se povećati sa 7,4 milijarde na 30,5 milijardi dolara u 2025.

Prema Frost & Sullivan-u, integracija umjetne inteligencije, Interneta stvari, robotike i analitike podataka u vjetroturbinama omogućit će napredni nadzor stanja i održavanja. To će rezultirati povećanom učinkovitošću i smanjenim operativnim i održavajućim troškovima, što će dovesti do povećanja korištenja vjetroagregata na moru.

Europa je najveće tržište offshore vjetroelektrana, a slijedi je regija Azijska-Pacifik. Kako je europsko tržište vjetroagregata zrelo, očekuje se rast prihoda po razmjerno niskom CAGR-u (prosječna godišnja stopa rasta) od 18,2%. S druge strane, predviđa se da će prihodi iz azijsko-pacifičke regije rasti na CAGR od 27,5%, kao rezultat povećanih postrojenja u Kini i Tajvanu. No očekuje se da će se najveći rast dogoditi na sjevernoameričkom tržištu, potaknut potražnjom SAD-a budući da će nekoliko offshore vjetroelektrana biti završeno.

Frost & Sullivan navodi da će ciljevi čiste energije usmjereni na saniranje klimatskih promjena, uz snažnu regulatornu podršku, potaknuti rast globalnog tržišta vjetroagregata na moru. Uz to, rastući interes korporativnog sektora o kupnji ekonomične energije iz vjetroelektrana radi postizanja vlastitih ciljeva obnovljivih izvora energije održat će potražnju za offshore turbinama u godinama koje dolaze.

Izvor: Environment + Energy Leader

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »