GEEN Holding u Gospiću počinje izgradnju svoje treće elektrane na biomasu

Elektrana na drvnu biomasu u Županji/GEEN

Češki GEEN Holding, jedan od najvećih srednjoeuropskih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora, uskoro će u Gospiću početi izgradnju svoje treće elektrane na biomasu u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

“Ovih dana pokrenut ćemo završnu fazu pripreme lokacije na projektu u Gospiću. Izgradnja će uslijediti uskoro, a nakon godinu dana bit će gotova i spojena na mrežu. U prvoj polovici 2021. postrojenje će biti u punom pogonu. Trenutno se više od 50 posto potrebne opreme već proizvodi”, poručili su iz sjedišta GEEN Holdinga u Češkoj.

Početkom prosinca prošle godine GEEN Holding stavio je u funkciju elektranu na drvnu biomasu u Županji, a u listopadu 2018. proradila im je energana na isti pogon u Benkovcu. Sirovina za proizvodnju u obje elektrane je drvni otpada.

“Ukupna ulaganja u Benkovcu i Županji iznose 80 milijuna eura. Elektrane na biomasu u Hrvatskoj predstavljaju 40 posto instaliranog kapaciteta u našim elektranama”, navode u GEEN Holdingu koji u Češkoj raspolaže s devet fotonaponskih i pet hidroelektrana, u Slovačkoj s dvije hidroelektrane i jednom fotonaponskom elektranom, a u Gruziji imaju hidroelektranu.

Ukupna količina električne energije koju proizvode sve elektrane u GEEN Holdingovu portfelju trenutno iznosi 113 milijuna kWh. Izlazna snaga elektrane u Županji je 4,93 MWh električne energije, a energane u Benkovcu 4,96 MWh. Kapaciteti toplinske energije postrojenja u Županji i Benkovcu kreću se između osam i deset MW.

Izvor: Novac.hr

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »