Fond za zeleni razvoj slavi 10. obljetnicu i prvu milijardu u klimatskom financiranju

Ilustracija: Zeleno financiranje
Ilustracija: Zeleno financiranje

Fond za zeleni razvoj (GGF) proslavio je desetu obljetnicu, a njegov portfelj u zelenom financiranju dosegnuo je milijardu eura. Broj kupaca u jugoistočnoj Europi, Kavkazu, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi premašio je 35.000. Klimatsko financiranje Fonda usredotočeno je na obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost, a GGF, inače jedan od prvih nositelja specijaliziranih za ovu vrstu ulaganja, otkrio je da njegove aktivnosti pridonijele uštedi većoj od 3 TWh energije godišnje.

Fond uglavnom djeluje putem lokalnih posrednika koji pojedincima i tvrtkama dijele kredite. Također, ulaže i izravno. Primjeri su najveće vjetroelektrane u Ukrajini i Srbiji, prva vjetroelektrana u Gruziji i najveća solarna elektrana u Egiptu.

GGF je nastao kao javno-privatno partnerstvo koje su pokrenule njemačka razvojna banka KfW i Europska investicijska banka, uz financijsku podršku Europske komisije, njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ), Europske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke (OeEB). Kasnije su se priključili donatori, druge međunarodne financijske institucije i institucionalni privatni investitori.

Izvor: https://balkangreenenergynews.com/rs/ggf-slavi-desetogodisnjicu-i-prvu-milijardu-evra-u-klimatskom-finansiranju/

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »