EY: Za zeleni oporavak EU spremno minimalno tisuću projekata

Ilustracija/Pixabay

Dok Europska unija priprema sredstva za poticanje oporavka gospodarstva nakon pandemije koronavirusa, konzultantska kuća EY već je odabrala tisuću projekata iz područja zelenog razvoja gdje bi se sredstva mogla koristiti. Rumunjska, Grčka, Cipar i Hrvatska prednjače u JI Europi po različitim parametrima za zeleni oporavak, prenosi Balkan Green Energy News portal.

Popis koji je sastavio EY u svom izvješću A Green Covid-19 Recovery and Resilience Plan for Europezapravo sadrži više od 2000 projekata. Najbolji su identificirani prema kriterijima tehnološke relevantnosti, mogućnostima za postizanje ekonomskih i socijalnih i okolišnih koristi u roku od dvije godine i strateškom usmjerenjem ka smanjenju neto emisija stakleničkih plinova na nulu.

Štoviše, EY je rekao da je obuhvatio samo desetinu zelenih projekata u razvoju te da bi mogli vrijediti ukupno bilijun eura i dovesti do otvaranja 12 milijuna stalnih radnih mjesta. Tisuću projekata s popisa već je spremno, osim što neki imaju još jedan korak da prevladaju administrativne i tržišne barijere ili dođu od sredstva za financiranje.

Najveće zemlje vode u ukupnom zbroju, ali regija koju prati Balkan Green Energy News solidno se rangirala po mnogim se pokazateljima. Rumunjska ima najviše projekata u JI Europi, čak 38, Grčka ima 37 projekata, Hrvatska 34 i Bugarska 24.

Rang po ukupnom i po broju projekata na miljun stanovnika/Screenshot, EY

Startup tvrtke te mala i srednja poduzeća imaju 30 posto navedenih projekata, a uključuju inovacije poput održive mobilnosti, zelenog vodika i građevinskih materijala s niskim emisijama. Više od petine čine ulaganja do pet milijuna eura, a države i tvrtke izdvojit će ukupno 200 milijardi eura i očekuju otvaranje 2,3 milijuna stalnih radnih mjesta. Konzultanti koji su sastavili popis izračunali su da će tih tisuću projekata spriječiti emisiju od 2,3 ​​gigatona ekvivalenta ugljičnog dioksida.

Sektor energetike prednjači po broju projekata – 374, vrijednih 75 milijardi eura, a prati ga promet s 217 projekata koji donose ulaganja od 87 milijardi eura. Što se tiče energetike, Rumunjska je na petom mjestu s 23 projekata i najbolje se pozicionirala u JI Europi, a prednjači i u sektoru prometa. Grčka i Hrvatska imaju po 17 projekata u energetici, a Bugarska 12.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »