Europski zeleni plan odlična je prilika za sve tvrtke koje se bave obnovljivim izvorima energije

Alberto Castañeda (Development Gorona del Viento S.A, online), Ivan Andročec (HEP), Darko Jardas (Regionalna energetska agencija Kvarner), Aljoša Pleić (Acciona energija), Bojan Reščec (RP Global) i Mirko Tunjić (Circular Energy Resources)
Alberto Castañeda (Development Gorona del Viento S.A, online), Ivan Andročec (HEP), Darko Jardas (Regionalna energetska agencija Kvarner), Aljoša Pleić (Acciona energija), Bojan Reščec (RP Global) i Mirko Tunjić (Circular Energy Resources)

Ambiciozni ciljevi postavljeni u sklopu Europskoga zelenog plana odlična su prilika za razvoj tvrtkama koje se bave obnovljivim izvorima energije (OIE), a upravo tvrtke iz tog sektora sudjelovale su na Hrvatsko-španjolskom forumu o OIE-u, koji se jučer održao u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH, piše Privredni.hr.

“Iako udio Hrvatske u obnovljivim izvorima energije u ukupnoj potrošnji premašuje cilj EU-a od 20 posto do kraja 2020. godine, potencijal je mnogo veći. Naš sektor obnovljive energije može igrati značajniju ulogu u postizanju uspješne energetske tranzicije u Europi. Imamo tvrtke koje posjeduju vještine i znanje, a u partnerstvu s drugim kompanijama iz EU mogu postati snažni igrači na međunarodnom tržištu. Današnji Forum promovira upravo takav tip suradnje i tvrtkama bi trebao pomoći da pronađu svoje mjesto na vrlo potentnim tržištima Hrvatske i Španjolske, ali i da zajedno uđu na treća tržišta”, istaknuo je prilikom otvorenja skupa Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i energetiku.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH Alonso Dezcallar de Mazarredo pohvalio je suradnju s HGK i naglasio da je u teškim vremenima u kojima se nalazimo ekonomska suradnja ključna za brzi oporavak. “Naša je dužnost da motori naših gospodarstava uvijek budu u pogonu te smo danas tu kako bismo povezali kompanije iz sektora OIE-a i tako dodatno ojačali naše odlične bilateralne odnose”, poručio je De Mazarredo.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je da posljednjih nekoliko godina stvaraju regulativu koja će olakšati tranziciju Hrvatske na niskougljično gospodarstvo. “Želimo svim našim građanima pružiti sigurnost u opskrbi energijom i podizati energetsku učinkovitost. Treba nam promjena paradigme prema dekarbonizaciji, a to je ujedno i odlična prilika za privatni sektor da iskoristi tu tranziciju”, izjavio je Milatić, uz napomenu da EU u skoroj budućnosti planira investicije u OIE-i teške 20 milijardi eura.

Budućnost održivih rješenja u energetici

Nataša Putak iz HROTE-a je pojasnila novi premijski sustav poticanje proizvodnje iz OIE-a, prisutne je upoznala s pravnim okvirom i stanjem u sektoru OIE, a nakon predstavljanja tržišta Hrvatske i Španjolske održan je panel Budućnost održivih rješenja u energetici. Na panelu su sudjelovali Alberto Castañeda, direktor tvrtke Development Gorona del Viento S.A. (online), Ivan Andročec iz HEP-a, Darko Jardas iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Aljoša Pleić, iz Accione, Bojan Reščec iz RP Globala i Mirko Tunjić iz Circular Energy Resourcesa.

Castañeda je predstavio projekt energetske tranzicije na OIE na kanarskom otoku El Hierro koji je prošle godine 54 posto energije proizvodio iz vjetroparka Gorona del Viento, čime su uštedjeli gotovo 7.000 tona goriva i izbjegli emisiju 23.000 tona ugljičnog dioksida u atmosferu.

Andročec je govorio o strategiji obnovljivog razvoja HEP-a do 2030. godine. Istaknuo je kako je osnovana na četiri stupa: revitalizaciji postojećih hidroelektrana, izgradnji novih hidropogona, izgradnji novih OIE pogona i visokoučinkovitoj kogeneraciji na plin. Ukupno, tim tehnologijama HEP do 2030. godina planira dobiti 1.500 MW nove snage.

Jardas je prezentirao energetsku tranziciju kvarnerskih otoka prema čistoj energiji u sklopu inicijative Čista energija za EU otoke. Najavio je izgradnju novih pogona i skladišnih sustava te poručio kako će svoja iskustva dijeliti i s drugim hrvatskim otocima.

Pleić je pojasnio što sve španjolska tvrtka Acciona Energia radi na našem tržištu, napomenuvši kako su tu prisutni već 15 godina. Trenutačno imaju jednu vjetroelektranu u pogonu – VE Jelinak, uskoro kreće gradnja VE Opor i Boraja, u visokom stupnju razvoja je i projekt solarne elektrane u blizini Drniša. “Važno je da uvijek gledamo naprijed, ispred trenutnih standarda i propisa koji još uvijek kaskaju za razvojnim projektima”, rekao je je Pleić te naglasio kako se dosta naslanjaju na lokalne komponente. Naglasio je i nužnost stabilnog pravnog okvira, istaknuo benefite koje ima lokalna zajednica, pozdravio novi premijski model poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora te poručio da OIE-i imaju svakako svijetlu budućnost u Hrvatskoj.

Na njegovo izlaganje nadovezao se i Reščec rekavši kako su bili među prvim developerima u Hrvatskoj. “Sustav feed in tarifa pokrenuo je ulaganja 2007. godine, a od tada smo realizirali nekoliko velikih projekata, uključujući vjetropark Danilo”, istaknuo je Reščec te pozvao španjolske tvrtke da ih kontaktiraju za suradnju jer uvijek traže kvalitetne partnere.

Tunjić je izjavio kako Španjolska i Hrvatska imaju dosta toga zajedničkog i mogu međusobno učiti iz dosadašnjih iskustava. “U Hrvatskoj se moramo usmjeriti na razvoj tržišnog i zakonodavnog okvira koji će dati šansu manjim projektima“, zaključio je.

Prisutni su imali priliku čuti i online predavanje o energetskoj tranziciji španjolske multinacionalne elektroprivredne kompanija Iberdrola koje traje više od 20 godina i u koju je u tom razdoblju uloženo više od 100 milijardi eura. Ta će ulaganja, usmjerena na elektrifikaciju gospodarstva, inovacije i tehnološki napredak te veću povezanost potrošača, premašiti 10 milijardi eura u 2020. i rezultirati sa 4.000 novih MW instalirane snage (porast od osam posto). Iberdrola se obvezala i da će do 2050. godine biti u potpunosti ugljično neutralna kompanija.

U sklopu Foruma održana je i radionica s razmjenom primjera dobre prakse u uporabi obnovljive energije te poslovni razgovori više od 30 hrvatskih i španjolskih tvrtki i institucija iz sektora OIE-a.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »