Europska komisija predlaže 750 milijardi eura ulaganja u energetski sektor

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen/EP
Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen/EP

Europska komisija (EK) predložila je financijski instrument Next Generation EU vrijedan 750 milijardi eura, koji će omogućiti mobilizaciju privatnih ulaganja u energetskom sektoru, istaknuto je na sastanku Inicijative zemalja srednje i jugoistočne Europe o povezivanju plinskih sustava (CESEC).

Domaćini 7. ministarske videokonferencije CESEC-a bili su EK-ova povjerenica za energetiku Kadri Simson i hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Sudionici sastanka izrazili su spremnost za jačanje regionalne suradnje, koordinaciju i solidarnost potrebnu za rješavanje energetskih izazova s ​​kojima se regija suočava. Kako bi pridonijela gospodarskom oporavku, EK je predložio spomenut financijski instrument Next Generation EU, vrijedan 750 milijardi eura. Navodi se da ulaganje u energetski sektor u okviru Europskog zelenog plana radi postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine može značajno pridonijeti oporavku i otvoriti mogućnosti za rast i zapošljavanje.

“Suradnja članica CESEC-a dokazala je važnost u poticanju ulaganja u energetske međusobne veze kako bi se produbila tržišna integracija i sigurnost opskrbe”, naglašavaju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a sam CESEC će pridonijeti utvrđivanju prioriteta u regiji za energetska ulaganja i provedbi novih projekata za potporu zelenom oporavku.

U tom kontekstu, ministri su razmijenili mišljenja o potencijalima obnovljivih izvora energije u regiji CESEC-a na temelju izlaganja generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). Razgovarali su i o izazovima i mogućnostima povezanim s dekarbonizacijom plinskog sektora uz sudjelovanje Međunarodne energetske agencije (IEA) i Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU).

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »