Estonija počinje procjene utjecaja na okoliš za tri offshore vjetroelektrane

Ilustracija/Nichols Doherty/Unsplah
Ilustracija/Nichols Doherty/Unsplah

Estonska vlada odobrila je početak postupka izdavanja dozvola i procjene utjecaja na okoliš za tri vjetroelektrane na moru u Riškom zaljevu. Projekte razvijaju Eesti Energia, Tuuletraal i Five Wind Energy.

Ministar ekonomskih poslova i infrastrukture Taavi Aasa naglasio je da Estonija treba danas raditi na alternativama ako želi postupno smanjivati svoju ovisnost o električnoj energiji iz naftnih škriljevaca, prenosi renew.biz.

“Nekoliko je studija pokazalo da je jedna od najrealnijih opcija razvoj vjetroelektrana na moru. Ako u jednadžbu dodamo kogeneracije na biomasu i dobru pozanost sa susjedima, do 2050. ćemo moći disati još čistiji zrak nego danas. Ovo je izvanredna odluka. Trenutno nema vjetroagregata u estonskom obalnom moru, ali znamo da su prirodni uvjeti vrlo dobri”, istaknuo je Asasa.

Vladina odluka o pokretanju postupka za izdavanje građevinskih dozvola za vjetroelektranu u Riškom zaljevu omogućit će kompaniji Eesti Energia nastavak istraživanjima i traženje partnera za projekt. Oni su, naime, započeli s planiranjem vjetroelektrane još 2009. godine i već su obavili početna mjerenja.

Očekuje se da će vjetroelektrana biti gotova prije 2030. godine, a projekt se razvija u punoj suradnji s lokalnom zajednicom.

Vlade Estonije i Latvije su, uzgred rečeno, najavile nedavno planove za suradnju na razvoju vjetroelektrana na moru.

reNews

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »