Elektroprivreda BiH širi zeleni portfelj kupnjom gotovih projekata obnovljivih izvora energije

Ilustrcija/Pixabay

Elektroprivreda BiH (EPBiH) istražuje mogućnosti otkupa projekata obnovljivih izvora energije, kako bi ubrzala povećanje udjela proizvodnje iz obnovljivih izvora i smanjila korištenje fosilnih goriva.

S tim ciljem tvrtka je objavila javni poziv zainteresiranim stranama, fizičkim i pravnim osobama, za iskazivanjem interesa za prodaju projekata obnovljivih izvora energije koji su već u pogonu ili su u razvoju.

Poziv obuhvaća hidrolektrane uključivo i veće od 1 MW koje su u pogonu i 10 MW u razvoju, vjetroelektrane snage uključivo i veće od 3 MW koje su u pogonu ili u razvoju i solarne elektrane snage uključivo i veće od 1 MW koje su u pogoni ili razvoju.

Detalje poziva možete vidjeti ovdje.

EPBiH, čija proizvodnja značajno počiva na termoelektranama, u svoj proizvodni portofolio i plan poslovanja kao ključno je stavila povećanje udjela obnovljivih izvora.

EPBiH prati EU ciljeve koji podarazumijevaju da do 2030. godine ima 50 posto električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno da se do 2050. u potpunosti dekarbonizira elektroenergetski sektor.

 

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »