EP: Zelena tranzicija nije moguća bez stabilne opskrbe ključnim sirovinama

Foto: Pixabay

EU je izložen ucjeni kritičnim sirovinama, ključnima za zelenu tranziciju, pa je kroz diverzifikaciju izvora i kružno gospodarstvo potrebno osigurati stabilnu opskrbu, poručili su europarlamentarci u izvješću usvojenom u srijedu.

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, prenosi portal N1, zastupnici su s 543 glasova ‘za’ i 52 ‘protiv’ usvojili izvješće o europskoj strategiji za kritične sirovine. „Kritične sirovine apsolutno su ključne za obnovljive izvore energije“, rekla je u raspravi Hildegard Bentele, izvjestiteljica za ovu temu iz redova Europske pučke stranke, upozorivši kako je EU na tom području izložena ucjenama.

Za velik dio kritičnih sirovina EU-a je ovisan o nestabilnim, korumpiranim ili autoritarnim dijelovima Azije i Afrike. Primjer je kobalt, element ključan za zelenu tranziciju, koji na tržište većinom dolazi iz DR Konga. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predviđa da će se svjetska potražnja za kritičnim sirovinama, čija je količina u prirodi ograničena, do 2060. udvostručiti te da bi ovisnost o njima uskoro mogla zamijeniti ovisnost o fosilnim gorivima. Paralelno se EU do 2050. obvezao 2050. postići klimatsku neutralnost, a to ne može postići bez tih sirovina potrebnih za vjetroelektrane, solarne panele i električne automobile.

U usvojenom izvješću stoji kako EU trenutačno osigurava samo jedan posto sirovina za energiju vjetra, manje od jedan posto za litij-ionske baterije i za gorive ćelije, samo dva posto sirovina relevantnih za robotiku i samo jedan posto sirovina za fotonaponske sklopove na bazi silicija. „Moramo brzo djelovati kako bi osigurali pristup kritičnim sirovinama“, upozorila je Bentele.

Izvješćem se poziva EK da uspostavi programe potpore kojima bi se poticale inovacije u području održivog rudarenja kritičnih sirovina u EU-u te da prijelaz na kružno gospodarstvo postavi kao prioritet, smanjujući ovisnost EU-a o uvozu. Prema procjenama Ujedinjenih naroda, s do 90 posto svjetskog elektroničkog otpada se ilegalno trguje ili završi na odlagalištima. Izvješće poziva i na izgradnju snažnijeg partnerstva s različitim svjetskim regijama, posebno s Afrikom čiji jug podmiruje 71 posto potreba  za platinom, 92 posto potreba za iridijem, 80 posto za rodijem i 93 posto za rutenijem.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »