EBRD i Zeleni klimatski fond pokreću program vrijedan milijardu dolara

Foto: EBRD

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Zeleni klimatski fond (GCF) pokreću program vrijedan 1,01 milijarde dolara za financiranje transformacije industrija s visokim emisijama u privatnom sektoru, objavio je EBRD.

Program uključuje 252,5 milijuna američkih dolara u koncesijsko financiranje GCF-a i 757,5 milijuna američkih dolara u EBRD-u i drugim sufinancirateljima, kao i dodatnih 5,53 milijuna dolara iz GCF-a i 1,36 milijuna eura iz EBRD-a za tehničku pomoć i politički dijalog. Promicat će prihvaćanje tehnologija s niskim udjelom ugljika u industrijskom sektoru.

Program je prvi veći angažman GCF-a u ovom sektoru, a dizajniran je kako bi omogućio unutarnju transformaciju energetski intenzivnih industrija, agrobiznisa i rudarstva u Armeniji, Jordanu, Kazahstanu, Maroku, Srbiji, Tunisu i Uzbekistanu te podržao korporacije u izradi mape puta s niskim udjelom ugljika. U tim sektorima i zemljama potrebno je prevladati ključne prepreke kako bi se otvorio potencijal za postizanje klimatskih blagodati.

Očekuje se da će program smanjiti emisije za 17,2 milijuna tona CO2 tijekom 20 godina korištenja sredstava u proizvodnji, što je ekvivalent količini jednogodišnjih emisija CO2 iz energetskog sektora jedne zemlje, kao što je Hrvatska.