Drugi veliki državni projekt OIE: Elektroprivreda Srbije gradi solarnu elektranu snage 97,2 MW

PK Kostolac/EPS

Elektroprivreda Srbije (EPS) planira izgraditi solarnu elektranu u Kostolcu snage 97,2 MW – projekt vrijedan 84 milijuna eura. Nakon pokretanja izgradnje vjetroelektrane od 66 MW u Kostolcu, ovo bi trebao biti drugi veliki državni projekt obnovljivih izvore energije, piše portal Balkan Green Energy News.

Solarna elektrana bi se postavila na deponiju pepela u rudarskom bazenu u Kostolcu, što je praksa koja se sve više primjenjuje u cijelom svijetu, s obzirom na to da mnoge zemlje postupno ukidaju upotrebu ugljena u proizvodnji energije.

EPS je ranije pokrenuo izgradnju solarne elektrane Petka snage 9,95 MW na odlagalištu rudnika Ćirikovac, također u Kostolcu, koja će godišnje proizvoditi 12,9 GWh, a prostire se na površini od 15 hektara.

Solarna elektrana u Kostolcu drugi je projekt u razvoju, vrijedan 84 milijuna eura, instalirane snage 97,2 MW i prosječne godišnje proizvodnje od 115 GWh. Vrijeme realizacije projekta je oko tri godine. Površina koja bi se koristila za izgradnju solarne elektrane iznosi oko 270 hektara, ali zemljište se može podijeliti u tri investicijske zone, što bi omogućilo izgradnju u fazama. EPS očekuje da će parametri ovog projekta biti bolji od projiciranih.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »