Cres suosnivač energetske zadruge koja će graditi sunčanu elektranu

Cres/Geert Willemarck, Pixabay

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Cresa sve odluke donesene su jednoglasno pa tako i ona o osnivanju energetske zajednice.

„U cilju pokretanja inicijative za osnivanje energetske zajednice na području cresko-lošinjskog otočja u pravnom obliku energetske zadruge, Otočna razvojna agencija (OTRA) je postigla dogovor s Antunom Jedrejčićem o zajedničkoj realizaciji njegove poduzetničke inicijative izgradnje sunčane elektrane na području Tramuntane. Jedrejčić je voljan dosadašnju vrijednost projekt unijeti u novoosnovanu energetsku zadrugu u koju će se učlaniti i investirati subjekti iz javnog i poslovnog sektora te fizičke osobe s područja cresko-lošinjoskog otočja, a kasnijoj fazi i iz ostalih područja Hrvatske. Procijenjena vrijednost projekta od 500 kW je 3,5 milijuna kuna, a veći dio potrebnih financijskih sredstava prikupit će se kroz crowdfunding“, navodi su u gradskoj upravi.

Sve je ovo na tragu političke deklaracije o čistoj energiji za otoke EU, piše portal Otoci.net, odnosno proizlazi iz aktivnosti Tajništva za otoke EU. OTRA je prije godinu dana poslala prijavu cresko-lošinjske otočne skupine koja je izabrana među šest pilot projekata u EU.

Nova EU pravila su osmišljena tako da omoguće potrošačima energije aktivnu ulogu u pokretanju energetske tranzicije i da u potpunosti iskoriste manje centraliziran, digitaliziraniji i održiv energetski sustav, čemu će i Cresani dati svoj doprinos.

Izvor: Otoci.net

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »