CRES 2018 – Kongres o obnovljivim izvorima energije

CRES logo

Udruga PRIMUS organizira Kongres o obnovljivim izvorima energije, posvećen promoviranju i širenju svijesti o lokalnim i globalnim problemima energetske potražnje, širenju informacija o dosadašnjem napretku hrvatskih i svjetskih znanstvenika i inženjera u rješavanju tih problema te upoznavanju hrvatskih studenata fizike s delegatima raznih tvrtki radi širenja svijesti o mogućnosti karijera u tom području. Održat će se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 8. i 9. prosinca 2018.

CRES 2018 prvi je kongres svoje vrste za studente fizike, geofizike, ali i za studente ostalih tehničkih fakulteta koje zanima područje energetike. U njegovu će sklopu posjetitelji moći poslušati i naučiti nešto od najboljih hrvatskih fizičara, kemičara i inženjera koji posjeduju značajno iskustvo u proučavanju tehnologija obnovljivih izvora energije. Također, dobit će priliku prezentirati svoje radove koje su izrađivali tijekom studija, na taj način promovirajući znanstvene radove, izvrsnost i istraživački duh među svojim kolegama.

Postoje mnoga područja u kojima primijenjena fizika može dovesti do razvoja novih tehnologija i time postavlja temelje za potencijalno poboljšanje ljudskih standarda. Takva su područja, primjerice, medicina, ekonomija, informacijska tehnologija, vojna tehnologija, svemirska tehnologija i među ostalima energetika. Ne umanjujući važnost ostalih područja u kojima se fizika kao egzaktna znanost primjenjuje, posebno stavljamo naglasak na važnost fizike i fizičara u tehnologijama obnovljivih izvora energije – poručuju organizatori.

Ovaj Kongres podržava i Udruženje Obnovljvi izvori energije Hrvatske čija direktorica, mr.sc. Maja Pokrovac, drži plenarno predavanje na njegovom otvaranju te, uz dr. sc. Julija Domca (REGEA) i dr. sc. Davora Gracina (IRB), sudjeluje u panel raspravi.

Cilj rasprave je potaknuti razmjenu ideja i mišljenja među sudionicima panela i publike te pružiti praktične preporuke za utvrđivanje strateškog smjera razvoja obnovljivih izvora energije koji su uvjet našeg opstanka i nezamjenjivi resurs dugoročne energetske politike Republike Hrvatske.

 

[gview file=”https://oie.hr/wp-content/uploads/2018/12/CRES-raspored-konačni-2.pdf”]

 

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »