Cijena izgradnje hidroelektrane Dabar porasla na 338 milijuna eura

Ilustracija/Pixabay

Cijena izgradnje hidroelektrane Dabar za samo nekoliko godina porasla je za 300 milijuna maraka (oko 153 milijuna eura), prenosi portal Energypress. Nakon što je sredinom 2019. godine skočila s prvobitnih 352 na 488 milijuna KM, nove procjene pokazuju kako će taj energetski objekt stajati čak 661 milijun maraka (oko 338 milijuna eura).

U skladu s tim procjenama, tvrtka HE Dabar je pripremila izmjenu Investicijske odluke o izgradnji objekta. Suglasnost su dobili od nositelja koncesije Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) te vlade Republike Srpske. Posljednju riječ trebala je dati skupština HET-a, koja je bila zakazana prije nekoliko dana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma. HE Dabar, naime, pripada hidroenergetskom sustavu Hidroelektrane na Trebišnjici i najvažnija je hidroelektrana (snage 159 MW) u sustavu Gornji horizonti. Koncesija će trajati 30 godina.

U novoj Investicijskoj odluci navodi se kako je jedan od glavnih razloga za poskupljenje projekta promašaj u procjeni jer će sredstva za izvlaštenja zemljišta biti znatno veća od planiranih. Glavnim projektom utvrđena je procijenjena vrijednost od 488 milijuna KM. U odluci se navodi da nakon provedenog postupka javne nabavke i dobivanjem konačne ponude odabranog ponuđača, kao i studije ekonomske isplativosti koja je sastavni dio konačne ponude, vrijednost investicije iznosi 661,070.540 KM. Rok za završetak izgradnje hidroelektrane je kraj 2024. godine.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »