Biomasa u Grubišnom Polju projekt je koji budi optimizam

8.svibnja 2018. je gradilište kogeneracijskog postrojenja na biomasu u Grubišnom polju, projekt Energostatik vrijedan 34 milijuna eura, posjetio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 

Ovaj je projekt u potpunosti privatna investicija, realizirana vlastitom i samostalnom inicijativom. Kapital je najvećim dijelom hrvatski. Izvođači radova su hrvatske tvrtke, kao i oprema, osim one specijalizirane.

Uz energanu je i postrojenje za sušenje drva koje će razviti suradnju s lokalnom drvnom industrijom i time povećati konkurentnost i kvalitetu proizvoda. Cilj ovog projekta je ekološki – proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora,  ali pritom je važna suradnja s lokalnom zajednicom.  Nije cilj doći, sagraditi i otići, već živjeti s ljudima, za rad angažirati lokalne ljude, sudjelovati u njihovoj svakodnevici, pridonositi boljitku i razvoju regije. Trenutno je u izgradnji postrojenja zaposleno više od 100 ljudi, a tijekom eksploatacije biomase će stalno zaposlenih biti 30-ak.

Odlična suradnja s lokalnom zajednicom

Investitori su zahvalni lokalnoj vlasti na iznimnoj susretljivosti u procesu razvoja projekta i izgradnje postrojenja, a predstavnici lokalne vlasti svjesni su važnosti ovog projekta. Projekt je od iznimnog gospodarskog značaja, kao jedan od njih nekoliko na temelju obnovljivih izvora energije, svjestan je grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh, navodeći da je projekt nukleus gospodarskog rasta i zapošljavanja i dovođenja Grubišnoga Polja u poziciju energetskog grada.

Na fotografiji: Miro Totgergeli, saborski zastupnik; Emil Bakić, regionalni direktor Akuo Energy Med; Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora; Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja

 Ovakvi projekti bude optimizam

Uz obilazak gradilišta predsjednik Hrvatskog sabora razgovarao je s Emilom Bakićem, regionalnim direktorom Akuo Energy Med. “Ovakvi projekti bude optimizam. Trebamo što intenzivnije davati priliku poduzetnicima, posebno mladim i kreativnim ljudima koji će graditi ovu zemlju”, kazao je Jandroković prigodom obilaska.

Inače, opsežne pripreme za realizaciju ovog projekta trajale su šest godina. Radovi na gradilištu započeli su  u travnju 2017. i sad su u završnoj fazi. Obuhvatili su izgradnju elektrane od 5MW električne i 6,5 MW toplinske energije, izgradnju pogona za sušenje drva i izgradnju trafostanice.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »