Belgijska studija: Državni zajmovi za geotermalne projekte najbolja su poticajna opcija

Izvor: Geotermalna elektrana/WikiImages
Izvor: Geotermalna elektrana/WikiImages

Geotermalna energija može pomoći zemljama u postizanju ciljeva proizvodnje obnovljive energije, ali tehnologija je skupa. Studija Kraljevskog belgijskog instituta za prirodne znanosti i Sveučilišta u Antwerpenu, koja proučava najbolje politike za poticanje geotermalnog razvoja, ukazuje da su državni zajmovi koji se otplaćuju samo u slučaju ako je projekt profitabilan najbolja poticajna opcija za geotermalne projekte.

“Tehnologija je obećavajuća jer pruža stalan izvor održive energije, ali zahtijeva velike troškove ulaganja i prate je različiti izvori geoloških nesigurnosti i tržišnih nesigurnosti. To odvraća investitore”, kaže geolog Kris Welkenhuysen (RBINS).

Tine Compernolle, ekonomist zaštite okoliša u UAntwerpenu, razvio je model zajedno s Kris Welkenhuysen i Kris Piessens, geolozima na RBINS-u, kako bi istražili u kojoj mjeri mjere politike mogu smanjiti rizik ulaganja i povećati profitabilnost.

Znanstvenici su uzeli u obzir činjenicu da geotermalni projekt ima nekoliko faza i da se projekt može zaustaviti na temelju informacija nakon faze istraživanja. “Iako većina zemalja preferira shemu osiguranja za smanjenje investicijskog rizika, naši rezultati pokazuju da takav program povećava mogućnost ukidanja”, objašnjava Compernolle.

Piessens smatra da je zajam koji se vraća samo ako se učini da je projekt profitabilan čini najprikladnijom političkom mjerom: „Ova mjera povećava šansu da se projekt dalje razvija. Također, ova mjera osigurava ravnomjernu raspodjelu potpore između projekata kojima je najpotrebnija. To je najbolje jamstvo za razvoj stabilnog geotermalnog sektora.”

Izvor: Geothermal Energy News

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »