Austrijski Kelag širi zeleni portfelj u Hrvatskoj – preuzeo vjetroelektranu Orjak

Vjetroelektrana Orjak/Foto: BayWa
Vjetroelektrana Orjak/Foto: BayWa

Austrijska elektroenergetska tvrtka Kelag preuzela je od njemačke tvrtke BayWa vjetroelektranu Orjak koja se nalazi u blizni Splita. Vjetroelektrana se sastoji od pet vjetroagregata ukupne snage 10,25 MW, proizvodi 25 milijuna kWh električne energije godišnje, što odgovara potrebama za električnom energijom 7000 kućanstava, objavljeno je na službenoj stranici kompanije Kelag.

U Hrvatskoj sada Kelag ima dvije vjetroelektrane: Orjak i Jasenice, a upravljaju još i s vjetroelektranama u Gradišću u Austriji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Ukupna snaga svih vjetroelektrana iznosi 87 MW i zajedno proizvode oko 210 milijuna kWh električne energije godišnje, što odgovara potrebama 60.000 kućanstava. Za usporedbu, ukupna Kelagova proizvodnja električne energije i to isključivo iz obnovljivih izvora (hidroelektrana, solarnih elektrana i vjetroelektrana) u 2019. godini iznosila je 3359 milijuna kWh godišnje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »