Ambiciozni planovi u Njemačkoj za proizvodnju litija s geotermalnom energijom

Ilustracija/Pixabay

Australski Vulcan Energy Resources planira proizvodnju litija s nula emisija u Europi nakon što je postigao pozitivne rezultate u svojim studijama prethodne izvodljivosti za pogon pogonjen geotermalnom energijom, prenosi portal ThinkGeoEnergy.

Vulcan Energy Resources istražuje mogućnost proizvodnje litija bez emisija na projektu u njemačkoj dolini Gornje Rajne. Tvrtka planira upariti pogon za proizvodnju litija s projektom geotermalne energije, napajajući pogon električnom energijom bez ikakvih emisija. Tvrtka je rekla da će u predloženom pogonu biti moguće proizvesti kvalitetni litijev hidroksid za baterije i da će nastojati iskoristiti novo tržište Europe za litij-ionske baterije i električna vozila.

Studija izvedivosti otkrila je da bi planirano postrojenje od 1,74 milijarde eura moglo proizvesti do 40 000 tona litijevog hidroksida svake godine, korisnog sastojka za proizvodnju baterija. Proizvodni pogon kombinirao bi se s pet geotermalnih elektrana s kapacitetom za proizvodnju geotermalne električne energije od 74 MW, koji bi izvlačio toplinu iz samog ležišta litija. Elektrana bi projektu omogućila da iskoristi pouzdanu opskrbu električnom energijom bez emisija.

Proizvođači litija imali su koristi od rastućeg tržišta za pohranu baterija i električnih vozila. Europa je trenutno najbrže rastuće tržište električnih vozila, a ono će se dodatno ubrzati Teslinim planovima Tesline u Berlinu, kao i usmjerevanjem velikih njemačkih proizvođača automobila, kao što su Daimler i Volkswagen, na tržište električnih vozila. Proizvođači baterija u regiji vjerojatno će dobro primiti Vulcanove europske ambicije u proizvodnji litija, s obzirom na to da oko 80 posto svjetskog tržišta trenutno kontroliraju kineski proizvođači. Lokalna bi proizvodnja pomogla i u rješavanju problema opskrbnog lanca te brige o okolišu.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »