25.8 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Obnovljivi izvori energije po prvi puta u povijesti nadmašili proizvodnju iz fosilnih goriva

Britanski analitički centar Ember objavio je izvješće o stanju na tržištu električne energije u zemljama EU u prvoj polovici 2020. godine i, prema njegovim rezultatima, prvi put u povijesti udio obnovljivih izvora energije premašio je udio fosilnih goriva. Kao rezultat, emisije ugljičnog dioksida iz energetskog sektora pale su za gotovo četvrtinu u prvih šest mjeseci ove godine.

Obnovljiva energija porasla je za 11 posto u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Veći dio porasta udjela obnovljivih izvora energije ostvaren je zahvaljujući projektima solarnih elektrana i vjetroelektrana izgrađenih 2019. godine. Samo solarni i vjetroparkovi čine rekordnih 21 posto ukupne proizvodnje električne energije u Europi. U nekim je zemljama ta brojka znatno veća: 64 posto u Danskoj, 49 posto u Irskoj, 42 posto u Njemačkoj, navodi se u izvještaju ‘Renewables beat fossil fuels: A half-yearly analysis of Europe’s electricity transition’, u kojem se analizira podatke iz 48 država, odnosno 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

Obnovljivi izvori energije – uključujući vjetar, solarnu energiju, hidroelektrane i bioenergiju, po prvi puta su nadmašili proizvodnju fosilnih goriva te su u razdoblju od siječnja do lipnja proizveli 40 posto električne energije EU-a. Fosilna goriva su doprinijela s 34 posto, a preostalih 26 posto proizvodnje osigurale su nuklearne elektrane.

Ipak, u elektranama na ugljen je u prvih šest mjeseci ove godine proizvedena još uvijek trećina svjetske električne energije, a stručnjaci upozoravaju na potrebu još drastičnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva kako bi se ograničilo djelovanje klimatskih promjena. Također, u izvještaju se naglašava kako bi se broj vjetroelektrana i solarnih elektrana u skoroj budućnosti mogao znatno smanjiti pod utjecajem pandemije te se napominje kako se to može spriječiti ubrzavanjem zelene energetske tranzicije.

Iz kategorije

GEOTERMALNI IZVORI – Prilika stoljeća ili zamka za naivne?

Bušenje može pokazati da na lokaciji nema dovoljno potencijala...

OIEH je ponosni partner konferencije RESource2023

Prošlogodišnji nagli porast cijena električne energije osobito je teško...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas