Obnovljivi izvori energije po prvi puta u povijesti nadmašili proizvodnju iz fosilnih goriva

Ilustracija/David Monje, Unsplash

Britanski analitički centar Ember objavio je izvješće o stanju na tržištu električne energije u zemljama EU u prvoj polovici 2020. godine i, prema njegovim rezultatima, prvi put u povijesti udio obnovljivih izvora energije premašio je udio fosilnih goriva. Kao rezultat, emisije ugljičnog dioksida iz energetskog sektora pale su za gotovo četvrtinu u prvih šest mjeseci ove godine.

Obnovljiva energija porasla je za 11 posto u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Veći dio porasta udjela obnovljivih izvora energije ostvaren je zahvaljujući projektima solarnih elektrana i vjetroelektrana izgrađenih 2019. godine. Samo solarni i vjetroparkovi čine rekordnih 21 posto ukupne proizvodnje električne energije u Europi. U nekim je zemljama ta brojka znatno veća: 64 posto u Danskoj, 49 posto u Irskoj, 42 posto u Njemačkoj, navodi se u izvještaju ‘Renewables beat fossil fuels: A half-yearly analysis of Europe’s electricity transition’, u kojem se analizira podatke iz 48 država, odnosno 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

Obnovljivi izvori energije – uključujući vjetar, solarnu energiju, hidroelektrane i bioenergiju, po prvi puta su nadmašili proizvodnju fosilnih goriva te su u razdoblju od siječnja do lipnja proizveli 40 posto električne energije EU-a. Fosilna goriva su doprinijela s 34 posto, a preostalih 26 posto proizvodnje osigurale su nuklearne elektrane.

Ipak, u elektranama na ugljen je u prvih šest mjeseci ove godine proizvedena još uvijek trećina svjetske električne energije, a stručnjaci upozoravaju na potrebu još drastičnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva kako bi se ograničilo djelovanje klimatskih promjena. Također, u izvještaju se naglašava kako bi se broj vjetroelektrana i solarnih elektrana u skoroj budućnosti mogao znatno smanjiti pod utjecajem pandemije te se napominje kako se to može spriječiti ubrzavanjem zelene energetske tranzicije.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »