25.5 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Reagiranje OIEH

U zadnje vrijeme svjedočimo medijskim objavama u kojima se netočnim i neistinitim navodima nastoji narušiti ugled OIEH i relativizirati ozbiljnost i autonomnost njegovog rada. U svojih šest godina djelovanja OIEH se razvio u respektabilno Udruženje koje je član krovnih europskih organizacija WindEurope, SolarPower Europe i European Biogas Association te nacionalni partner i hub europske RE-Source platforme. 

OIEH okuplja 57 tvrtki za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, kao i ostalu OIE industriju: proizvođače električne opreme, servisne i potporne djelatnosti, developere i konzultante. Članovi OIEH razvijaju projekte solarne i energije vjetra, geotermalne energije, bioplina, biomase i više od 50 posto njih su multinacionalne kompanije. Mnogi su ujedno i pioniri projekata obnovljivih izvora energije u našoj zemlji, a svojim znanjem i iskustvom doprinose zajedničkom zalaganju za bolji i brži razvoj sektora te učinkovitiju energetsku tranziciju. 

Zahvaljujući kvaliteti analiza i prijedloga koje komunicira nadležnim ministarstvima i institucijama, OIEH je prepoznat kao stručno tijelo čije se mišljenje uvažava. Jednako tako, na stručnim je konferencijama, kao i u medijima, OIEH cijenjen sugovornik. Uz to, OIEH je vrlo često adresa na koju se sa svojim upitima u vezi obnovljivih izvora energije obraćaju i građani. Sve to potvrđuje poziciju i ugled koje je ovo Udruženje steklo svojim sustavnim radom.  

Upravo ovo postignuće se kroz neke medije u zadnje vrijeme nastoji umanjiti i obezvrijediti. Izravno ili insinuirajući, u tim se medijima dovodi u pitanje ispravnost načina rada i vođenja OIEH, a da pri tome nitko od novinara prije objavljivanja sadržaja nije kontaktirao OIEH, niti poslao upit, kako inače nalaže novinarski kodeks. Upravo suprotno, potpuno je zanemarena obveza i odgovornost novinara da iznosi točne, potpune i provjerene informacije.

Stoga je OIEH sukladno članku 41. Zakona o medijima pripremio i uputio zahtjeve za objavom ispravka tekstova objavljenih proteklih tjedana.

Svjesni vlastite vrijednosti i znanja, te obveze da damo doprinos osnaživanju energetske tranzicije u Hrvatskoj, ne posustajemo pred pojedinačnim pokušajima da se naš trud umanji. Ipak, imajući na umu važnost percepcije koju stvaraju medijske objave, imamo obvezu i odgovornost na njih reagirati. 

OIEH kao partner i hub za RE-Source u Hrvatskoj, europsku platformu za CPPA, trenutno radi na organizaciji prve takve konferencije u Hrvatskoj u ožujku. U tijeku su i pripreme za našu ovogodišnju konferenciju o primjeni solarne energije, DANI SUNCA, koja će biti održana u svibnju na Braču i za koju smo već dobili potvrdu pokroviteljstva europskog krovnog udruženja SolarPower Europe. Sudjelujemo aktivno u radnim tijelima europskih krovnih organizacija čiji smo član, ujedno provodimo redovne aktivnosti kroz šest OIEH radnih tijela. Odazivamo se na pozive za sudjelovanje na stručnim skupovima i konferencijama koje su važne za daljni razvoj OIE, radimo na novim stručnim studijama koje financira EBRD, informiramo i educiramo. 

OIEH čine tvrtke čija je vizija zajedničko djelovanje na putu do realizacije novih projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Europska komisija je OIE proglasila prevladavajućim javnim interesom, dok Europski plan REpowerEU naglašava njihovu važnost na putu do energetske neovisnosti. U okolnostima energetske krize, više no ikad prije, jasno je koliko je uloga obnovljivih izvora energije neprocjenjiva. Proizvoditi električnu energiju iz domaćih obnovljivih izvora znači smanjiti njezin uvoz, a time i djelovati na sigurnost energetske opskrbe, ekološku i ekonomsku održivost. Ne bi li to trebao biti cilj svih u Hrvatskoj?    

Iz kategorije

Dan je obnovljivih izvora energije – doznajte kako napreduje Hrvatska

Svjetski je dan obnovljivih izvora energije. Obilježava se svake...

Dani OIE – otvorene su prijave za najočekivaniju konferenciju o obnovljivcima

Nakon pet uspješnih konferencija "Dani dobroga vjetra" i "Dani...

Obnovljiva energija prestigla fosilnu

OIEH izvješće o elektroenergetskim kretanjima za veljaču 2024. godine Svjesni...

Na mreži sve po starom

Predloženi Desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže HEP ODS-a koji...

PPA ugovori su budućnost zelene tranzicije

Kako ozeleniti i ujedno unaprijediti svoje poslovanje te time...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas