4. Regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš HUSZPO

Vizual

Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) je nevladina organizacija koju su 2004. godine osnovale renomirane pravne i fizičke osobe koje se profesionalno bave zaštitom prirode i okoliša u Hrvatskoj. Udruga trenutno okuplja 40 društava i individualnih članova, a ciljevi su joj unaprjeđivanje stručnih znanja i profesionalnog djelovanja u stručnim poslovima zaštite prirode i okoliša, usuglašavanje i zagovaranje strukovnih interesa, promicanje strukovne etike i suradnja sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama i udrugama.

Ideja konferencije o procjeni utjecaja na okoliš

HUSZPO, koji konferenciju organizira već četvrti put, na jednom mjestu želi okupiti ovlaštenike, znanstvenike, predstavnike upravnih tijela, predstavnike lokalne i područne samouprave, nevladine organizacije, stručnjake za odnose s javnošću, te nositelje zahvata iz Hrvatske, regije ali i šire, koji sudjeluju u postupku procjene utjecaja na okoliš te su spremni u demokratskom ozračju podijeliti svoja znanja i iskustva.

Kako se u praksi često može zamijetiti narušen odnos između dionika u postupku procjene utjecaja na okoliš koji dovodi do usporavanja procesa, a time i odgađanja realizacije investicija, jedan od glavnih ciljeva konferencija je poboljšavanje međusobne komunikacije te razvijanje povjerenja između zainteresiranih strana uz poštivanje stručnih znanja i najbolje prakse.

Dosadašnje konferencije

Do sada održane Regionalne konferencije o procjeni utjecaja na okoliš 2013., 2015. i 2017. bile su iznimno uspješne, okupljajući više od 300 sudionika iz Hrvatske i regije, ali i šire. Na svakoj konferenciji predstavljeno je više od 100 stručnih radova i održano nekoliko okruglih stolova te je potaknuto umrežavanje sudionika te informiranje javnosti zainteresirane za zaštitu prirode i okoliša.

PRVA REGIONALNA KONFERENCIJA O PROCJENI UTJECAJA NA OKOLIŠ je održana u rujnu 2013. godine u Zadru. Više detalja o njoj možete saznati ovdje, kao i preuzeti objavljene konferencijske materijale.

DRUGA REGIONALNA KONFERENCIJA O PROCJENI UTJECAJA NA OKOLIŠ je održana u rujnu 2015. godine u Novom Vinodolskom. Više detalja o njoj možete saznati ovdje, kao i preuzeti objavljene konferencijske materijale.

TREĆA REGIONALNA KONFERENCIJA O PROCJENI UTJECAJA NA OKOLIŠ je održana u rujnu 2017. godine u Vodicama. Više detalja o njoj možete saznati ovdje, kao i preuzeti objavljene konferencijske materijale.

Dr. sc. Nenad Mikulić, predsjednik Stručno-organizacijskog odbora ističe:

“Ova, danas već možemo reći tradicionalna Konferencija, zauzela je svoje istaknuto mjesto u Regiji  a prepoznata je i od strane Europske komisije, kao važan i jedinstven događaj takve vrste. I ovaj put Konferencija će okupiti predstavnike tijela državne uprave, ovlaštenike na poslovima zaštite okoliša, poduzetnike i investitore te udruge civilnog društva. Bit će tu blizu 300 sudionika te oko 100 stručnih i znanstvenih radova. Iako usko specijaliziranog naziva, Konferencija  svoje interese širi i na druga bitna pitanja zaštite okoliša koja su u konačnici predmet postupka Procjene utjecaja na okoliš. Osim tradicionalnih sekcija Procjena i Strateška procjena utjecaja na okoliš te Procjena utjecaja na Ekološku mrežu, u programu su i okrugli stolovi na kojima se iznose i raspravljaju aktualna pitanja koja jesu i koja će biti u fokusu između dvije konferencije. Ovaj puta to su Obnovljivi izvori energije i Natura 2000 te Prostorno uređenje i postupci zaštite okoliša. Uvodničari i moderatori su priznati stručnjaci iz regije koji će na temelju svojih stručnih iskustva i pogleda usmjeravati raspravu. Osim visokog pokroviteljstva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pokrovitelji konferencije su i brojna ministarstva, imamo i poznate i cijenjene  promotore a osim UNECE partner ove Konferencije je Gospodarsko interesno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Upravo to udruženje odabrali smo kao partnera jer, nakon perioda intenzivne izgradnje vjetroelektrana, koji se uz sve ekološke izazove nastavlja, pred nama je period izgradnje solarnih elektrana.”

PROGRAM 4. REGIONALNE KONFERENCIJE O PROCJENI UTJECAJA NA OKOLIŠ MOŽETE NAĆI OVDJE

Kroz sva svoja izdanja, konferencija se prometnula u važan događa te pokazala kao iznimna prilika za stvaranje poznanstava i dogovaranje suradnje stručnih tvrtki iz različitih zemalja, ali još i značajnije, kao platforma kroz koju hrvatski i inozemni stručnjaci te drugi dionici postupaka, kroz dijeljenje svojih iskustava, pomažu svojim kolegama iz zemalja regije na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »