10 godina inicijative Sporazum gradonačelnika – Stvaranje održivih zajednica

_MG_1433

u Križevcima je 13. travnja 2018. u Konferencijskoj dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci održana konferencija “10 godina inicijative Sporazum gradonačelnika – Stvaranje održivih zajednica”. Konferencija je okupila dvadesetak gradonačelnika i predstavnika lokalnih vlasti, iz svih krajeva Hrvatske.

 

Glavna gošća skupa, Claire Roumet, direktorica europske mreže Energy Cities je istaknula: Biti potpisnikom Sporazuma gradonačelnika znači biti dijelom veće zajednice gradova koji su uključeni i predani ostvarenju zacrtanih ciljeva prema energetskoj tranziciji.

 

Gotovo polovica građana Hrvatske živi u gradovima i općinama koje su pristupile Sporazumu gradonačelnika, što je  više od prosjeka EU. Međutim, u isto vrijeme broj novih potpisnika se ne povećava, i realiazicija samih planova među potpisnicima najčešće ide sporije od očekivanja.

Gradovi su podkapacitirani, planovi i projekti se ne dešavaju zadanim tempom. Kao glavni partner europskoj mreži Energy Cities za Hrvatsku upravo radimo na tome da mapiramo potrebe gradova i akceleriramo lokalne projekte, istaknuo je Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruge – glavnog organizatora konferencije.

 

Na konferenciji je preznetirano je nekoliko pozitivnih i inovativnih  projekata gradova koji “grabe” prema energetskoj tranziciji, kroz aktivnu ulogu građana i lokalne zajednice.

 

Grad Pleternica je prvi grad u Hrvatskoj vlasnik male hidroelektrane, a na putu je i druga. Obzirom da iza svega stoje naši građani, možemo reći da je ovo pravi primjer energije u rukama građana.Istaknula je gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić.

 

Na konferenciji je predstavljen inovativni projekt koji će omogućiti građanima ulaganje u fotonaponsku elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima, u suradnji Zelene energetske zadruge i Grada Križevci.

Gradovi trebaju biti inovativni u ostvarivanju projekata iz svojih akcijskih planova. Upravo je ovo dobar i inspirativan primjer za druge – da kroz suradnju sa svojom lokalnom zajednicom realiziraju svoje planove.  istaknula je Claire Roumet, ujedno i ambasadorica kampanje.

 

 

Konferenciju je organizirala Zelena energetska zadruga uz podršku europskog udruženja Energy Cities te Udruge gradova, Udruge općina, Grada Križevaca i Obnovljivih izvora energije Hrvatske.