ZEZ poziva građane na uključivanje u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana

ZEZ je na novom projektu okupio hrvatske proizvođače opreme, lokalne instalatere i projektante, u suradnji s kojima građanima nudi stručnu podršku

Zelena energetska zadruga (ZEZ), jedna od vodećih organizacija za promociju korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, pokrenula je projekt nasuncanojstrani.hr putem kojeg poziva sve zainteresirane građane na uključivanje u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana. Zadruga je na projektu okupila provjerene hrvatske proizvođače opreme te lokalne instalatere i projektante, u suradnji s kojima građanima nudi i stručnu podršku na svakom koraku do realizacije male sunčane elektrane, priopćili su iz ZEZ-a.

Projekt je pokrenut uz podršku EIT Climate-KIC-a, najveće europske zajednice znanja i inovacija za klimu koju je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT – European Institute of Innovation and Technology), tijelo Europske unije, te Raiffeisen banke u Hrvatskoj.

“Želimo maksimalno olakšati prelazak na čišći i isplativiji izvor električne energije. Naš stručni tim građane vodi kroz prikupljanje potrebne dokumentacije, izradu projektnog rješenja, ishođenje dozvola, nabavu kvalitetne opreme i instalaciju. U suradnji s provjerenim izvođačima sustava, svakom zainteresiranom građaninu pomažemo doći do rješenja koje će najbolje odgovarati njegovim potrebama, i to po pristupačnijoj cijeni”, objasnila je Melani Furlan, voditeljica projekta ‘Na sunčanoj strani’ iz ZEZ-a.

Hrvati su u 2019. plaćali 40 posto nižu cijenu električne energije od ostatka stanovnika EU, no u bližoj budućnosti očekuje se suprotno. U Hrvatskoj cijena električne energije na godišnjoj razini kontinuirano raste do dva posto. Pokrivanjem vlastitih potreba iz lokalno dostupnih izvora energije, kao što je sunčeva, građani povećavaju svoju energetsku sigurnost te značajno štede – smanjenje troškova na računu za struju vidljivo je odmah nakon ugradnje.

“Vjerujemo u ovaj projekt zbog vrlo konkretnih ciljeva kojima doprinosi cjelokupnom djelovanju EIT Climate-KIC-a, a kojima se gradi inovativan ekosustav za dosezanje energetskih i klimatskih ciljeva Hrvatske. Uključivanje lokalne zajednice u prelazak na solarnu energiju u tome ima ključnu ulogu, a Na sunčanoj strani sjajan je alat za realizaciju tog cilja“, izjavila je Annalisa Spalazzi, regionalna programska menadžerica EIT Climate-KIC-a.

Sara Foršek, voditeljica održivosti iz Raiffeisen banke dodala je da je Hrvatska u europskom vrhu po broju sunčanih sati, a na razini države sunčeva energija trenutno zadovoljava samo jedan posto potrošnje električne energije u kućanstvima. “Možemo biti puno bolji, odgovorniji i održiviji. Zelena energetska zadruga zna kako i zato biramo sunčanu stranu i pružamo joj podršku”, istaknula je Foršek.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »