ZEZ poziva gospodarstvenike na virtualni događaj o agrobiomasi

Ilustracija/ZEZ, Shutterstock

Kao članica konzorcija međunarodnog projekta AgroBioHeat, posvećenog uvođenju poboljšanih i tržišno spremnih rješenja za grijanje na agrobiomasu u Europi, Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva gospodarstvenike u području agrobiomase na besplatan virtualni događaj “Donošenje vrijednosti AGROBIOMASI”. Događaj će se održati 10. i 11. veljače 2021., a u fokusu mu je pružanje prilike za ostvarivanje poslovnih suradnji između gospodarstvenika u području agrobiomase iz cijele Europe, priopćio je ZEZ.

Rezultat poljoprivredne proizvodnje hrane i krmiva u Europi je velika količina biomase koja se nedovoljno iskorištava, dok istovremeno ima veliki potencijal proizvodnje električne energije. Boljim upravljanjem zemljom kroz, primjerice, uzgajanje energetskih usjeva na slabo iskoristivim poljoprivrednim površinama, može se povećati izvor poljoprivredne biomase (kukuruzovina, slama, komina masline, vinova loza), potaknuti lokalni gospodarski razvoj i tako doprinijeti tranziciji iz fosilnih goriva u obnovljive izvore energije.

Agrobiomasa se može koristiti za proizvodnju energije, kemikalija, novih prehrambenih proizvoda, materijala, pa čak i u industriji lijekova. No, manjak inovacija u tehnologijama, razvoja novih proizvodnih procesa i opreme, jedan je od razloga zbog kojeg se njezin potencijal ne iskorištava u potpunosti. U nekim slučajevima zrele tehnologije i postoje, no njihovo prihvaćanje na tržištu je otežano zbog izostanka vrijednosnog lanca i manjka znanja o dostupnim tehnologijama.

Virtualni susret “Donošenje vrijednosti AGROBIOMASI” bavi se upravo tim izazovom i gospodarstvenicima u području biomase iz različitih dijelova Europe želi omogućiti međusobno povezivanje, kako bi prezentirali svoje tehnološke ili materijalne potrebe ili našli partnere koji će im pomoći da je iskoriste. Očekuje se da će događaj povezati kompatibilne dionike i potaknuti unaprjeđenja u korištenju agrobiomase.

Osim konzorcija projekta AgroBioHeat, u organizaciju ovog događaja uključeni su konzorciji drugih projekata, uglavnom financiranih kroz fondove EU, a koji se fokusiraju na razne aspekte tranzicije na zelenu ekonomiju. Oni su: BECOOL, Biogas Go Global, BIOPLAT-EU, DiBiCoo, GRACE, Go-Grass, MAGIC, MUSIC, PANACEA Network, POWER4BIOPro-Enrich.

Praktične smjernice za sudjelovanje u online susretu s mogućim partnerima možete pogledati ovdje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »