Završen projekt Fosen – najveća europska kopnena vjetroelektrana

Fosen projekt/ Statkraft, screenshot

Projekt Fosen, čija je izgradnja započela 2016., privodi se kraju. Norveška državna elektroenergetska tvrtka Statkraft priopćila je da je postavila posljednju turbinu na onshore vjetroelektrani Fosen, ukupne instalirane snage 1,06 GW, i najvećoj takve vrste u Europi, prenosi portal Balkan Green Energy News. Posljednji od ukupno 277 agregata koje je proizveo Vestas postavljeni su u sklopu vjetroelektrane Geitfjellet, jedne od šest u okviru projekta Fosen u središnjoj Norveškoj. Šest vjetroelektrana unutar kompleksa Fosen zajedno će proizvoditi 3,6 TWh električne energije godišnje.

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljivih izvora energije, u Fisen projektu posjeduje udio od 52,1 posto, dok Nordic Wind Power konzorcij, vođen od strane Credit Suisse Infrastructure Partners, posjeduje 40 posto. Ostatak je u vlasništvu norveške elektroenergetske tvrtke TrønderEnergi.

Tijekom izgradnje kompleksa, Statkraft i njegovi projektni partneri suočili su se s preprekama kao što je pandemija bolesti Covid-19, ali i prosvjedima lokalne zajednice koja je tvrdila da su neke turbine uništile pašnjake i ugrozile njihov tradicionalni način života. Međutim, investitori su odbacili takve navode.

Prema pisanju portala Recharge, ulagači se suočavaju s drugim problemom, a to su rekordno niske cijene električne energije na nordijskom tržištu koje bi mogle ugroziti profitabilnost projekta. Cijene u drugom tromjesečju pale za čak 84 posto, na 5,60 eura po MWh zbog topljenja velikih količina snijega i punih rezervoara u hidroelektranama, ali tijekom 2021. se očekuje njihov oporavak i vjerojatno će porasti na oko 25 eura po MWh.