WindEurope: Energija vjetra spremna je za europski plan ulaganja

Ilustracija/Thomas Raubourg, Unsplash

WindEurope spreman je pomoći u isporuci europskog plana ulaganja, priopćili su iz tog europskog udruženja. Europska komisija je, naime, predstavila svoj Plan ulaganja za održivu Europu, financijski stup Europskog zelenog ugovora. EU ima za cilj prikupiti bilijun eura investicija u sljedećih 10 godina za podršku prijelazu na klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Pola tog iznosa doći će iz proračuna EU-a, dok se očekuje da države članice sufinanciraju još 100 milijardi eura. Ostatak će doći iz privatnih i javnih ulaganja. Ovdje će glavnu ulogu igrati Europska investicijska banka (EIB), najveći financijer klime u svijetu. EIB se obvezao povećati financiranje klime za 50 posto, a odredio je i novu politiku kreditiranja energije te se u potpunosti usredotočio na projekte energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i klimatski neutralne projekte.

Plan ulaganja za održivu Europu temelji se na uspjehu Junckerovog plana u okviru kojeg je vjetar dobio 1,7 milijardi eura, osigurao još dodatnih sedam milijardi eura privatnih financija i isporučio 3,6 GW novih vjetroelektrana. S političkim fokusom na klimatsku neutralnost, vjetar je sada spreman značajno povećati svoj doprinos. Energija vjetra već čini 14 posto električne energije u Europi, a Europska komisija očekuje da taj udio narasti do 50 posto do 2050. Energija vjetra će, stoga, biti u srcu energetski neutralanog sustava, a novi fond bit će ključan za otključavanje financija.

„Plan ulaganja u održivu Europu veći je i bolji od prethodnih europskih investicijskih inicijativa. A to je sjajna vijest za Europu, klimu i energiju vjetra. Komisija je napravila plan koji može pomoći u izazovima energetske tranzicije uz majstorski kombiniranje financijskih izvora. Moći ćemo još intenzivnije pridonijeti, primjerice, preusmjeravanju radnika iz sektora ugljena u sektor vjetra. Nadamo se da ćemo lako koristiti mehanizme koji brzo otključavaju ulaganja u projekte tamo gdje su najpotrebniji. Ovo će biti ključno za osiguravanje pravedne tranzicije i novih radnih mjesta za sve Europljane”, poručio je Giles Dickson, izvršni direktor WindEuropea.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »