Volkswagen bi uskoro mogao preteći Teslu i postati najveći proizvođač e-vozila na svijetu

Julian Hochgesang/Unsplash

Prema najavama analitičara automobilske industrije, Volkswagen grupa će uskoro preteći Teslu i postati najveći proizvođač električnih vozila na svijetu, prenosi portal ZEmobility.

Očekuje se da će globalni tržišni udio od 20 posto, kojeg Tesla ima danas, do 2025. pasti na oko 10 posto, dok će u isto vrijeme Volkswagen (sa svim svojim markama) povećati svoj udio, koji je sada ispod 10 posto, na više od 15 posto. Također, očekuje se da će i ostali proizvođači poput Mercedesa, Forda i Toyote koji do sada nisu imali značajne udjele u prodaji električnih vozila, također zabilježiti veliki rast.

Iako Tesla u ovom trenutku dominira tržištem električnih automobila, dugoročno je to teško održivo jer s ofenzivom novih modela koje izbacuju ostali proizvođači kupci imaju sve veći izbor u svim segmentima, piše Zemobility. VW je ozbiljno zagrizao za elektrifikaciju, pripremili su modularnu MEB platformu koja će biti temelj za čitav niz električnih automobila. Njihov prvi član ID familije – ID.3, prošle godine je završio kao treći najprodavaniji EV u Evropi s više od 54.000 isporučenih jedinica. Ispred njega bili su Tesla Model 3 (85.000) i Renault Zoe (gotovo 100.000). Volkswagen je u međuvremenu predstavio i električni SUV ID.4, uskoro stiže i ID.5, a za kupce premium i sportskih modela Audi i Porsche nude svoje električne adute.

Volkswagenovi stratezi procjenjuju da će grupa do 2030. proizvesti 26 milijuna električnih automobila, od kojih će čak 19 milijuna biti zasnovano na MEB platformi.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »