Vlada donijela novu uredbu o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije

Primjena Zakona o obnovljivim izvorima energije
Primjena Zakona o obnovljivim izvorima energije

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici od 28. prosinca 2017. donijela novu uredbu o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Ovom uredbom nastavlja se još godinu dana primjenjivati regulirana otkupna cijena od 0,42 kn/kWh za električnu energiju isporučenu od povlaštenih proizvođača. Osim toga, odgađa se i primjena eko bilančne grupe do 1. siječnja 2019. godine.

 

Zašto je primjena obaveze otkupa i dalje potrebna?

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske pozdravlja donošenje uredbe kojom je nastavljena primjena obaveze otkupa električne energije isporučene od povlaštenih proizvođača.  Vlada je na taj način spriječila neravnotežu na tržištu električne energije, a ujedno smatramo da ta obaveza treba ostati i dalje na snazi sve dok proizvođači električne energije iz OIE imaju valjane ugovore s HROTE-om. Kad bi HROTE stavio električnu energiju proizvedenu iz poticanog sustava na tržište, započelo bi urušavanje stabilnog sustava proizvodnje i prodaje električne energije iz OIE po jasno definiranim uvjetima i cijenama. Nadalje, pokazalo bi se da je proizvodnja električne energije iz OIE preskupa za neobavezan otkup.

Opskrbljivači u tom slučaju ne bi imali interes ju kupovati na slobodnom tržištu čime bi se smanjila ta cijena. Prihodi koji bi tada HROTE-u nedostajali morali bi se nadoknaditi povećavanjem naknade za OIE na 15-18 lipa po kilovat satu. To bi za sobom povuklo novo povećanje cijena električne energije za potrošače u Hrvatskoj. Ovom uredbom vlada je stvorila prostor za konstruktivan dijalog i iznalaženje kvalitetnog rješenja u tranziciji iz poticanog u premijski model OIE. Također, bilo koji sudionik na tržištu električne energije ne bi zbog nje trebao trpjeti poslovne gubitke.

 

Prelazak s poticanog na premijski model obnovljivih izvora energije

Zahvaljujući sustavu koji je utemljen 2007. godine raznim pravilnicima i tarifnim sustavima koji su doprinijeli razvoju OIE  u poziciji smo da pokrivamo preko 15% domaće potrošnje električne energije iz OIE. Time smo ujedno prepolovili uvoz električne energije u 2016. godini.  Hrvatska je stekla ogromno financijsko i gospodarsko iskustvo zahvaljujući uvođenjem sustava proizvodnje električne energije iz OIE. Na taj način smo uhvatili korak s EU i globalnim energetskim trendovima, a u regiji se pozicionirali kao lider u energetskoj tranziciji prema niskougljičnom gospodarstvu.

Pokušaj prijelaza iz čisto poticanog (feed-in) sustava prema tržišno održivom premijskom modelu kroz Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji (OIEiVUK) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2016. nažalost nije zaživio. Problem je što nisu odrađeni nužni podzakonski akti i to je dovelo do zastoja daljnjeg razvoja OIE. Osim toga osjeća se i svojevrstan zamor materijala u osmišljavanju hrvatske energetske budućnosti oslonjene na OIE. Nedonošenjem podzakonskih akata, a prije svega Pravilnika o OiEiVUK u prošle dvije godine, onemogućen je daljnji razvoj domaće proizvodnje električne energije iz OiEiVUK i daljnja ulaganja u energetski sektor i cjelokupno gospodarstvo.

Model razvoja poticane proizvodnje električne energije iz OIE ozakononjen je i prihvaćen od svih sudionika na tržištu električne energije počevši od 2007. godine. Od tada pretrpio je mnoge izmjene i dopune koje su i danas važeće, ali koje su kontinuirano poticale investitore na ulaganje u OIE. Ako smo pod zadanim uvjetima i pravnom regulativom krenuli u proizvodnju domaće električne energije ta se regulativa sukladno praksi razvijenih EU zemalja mora poštivati i primjenjivati na sve proizvođače pod istim stečenim uvjetima.

 

Loše političke odluke uzrokuju lošu ulagačku klimu u Hrvatskoj

Svjedoci smo prijašnjih loših političkih poruka, što je kulminiralo tijekom 2017. kad su donositelji odluka samo najavama o retroaktivnim izmjenama zakonske regulative i stečenih prava investitora doveli u opasnost već deset godina uređen financijski i gospodarski model poslovanja u sektoru OIE. Domaće i strane financijske institucije su samo na najavu retroaktivnih izmjena stečenih prava investitora negativno reagirale, a posljedice osjećamo i dalje.  Investitori se susreću s nepremostivim financijskim rizicima da se projekti u vrijednosti od preko 500 milijuna eura neće realizirati ni u 2018. godini, iako su Hrvatskoj prijeko potrebne nove investicije. Politički donositelji odluka moraju poslati poruku pravne sigurnosti ulagačima u sektoru OIE. To je ujedno i poruka upućena svima koji očekuju predvidivo i sigurno ulagačko okruženje u Hrvatskoj.

Čvrstog smo stava da Hrvatska može i mora nastaviti daljnji razvoj i primjenu proizvodnje električne energije iz OIE po novom premijskom modelu. Pri tome svi projekti koji su započeli poslovanje po poticanom modelu trebaju ga nastaviti bez direktnih ili skrivenih retroaktivnih mjera. Samo tako ćemo, ulijevajući povjerenje nama investitorima u stabilnost poslovnog okruženja, učiniti novi iskorak u daljnjem razvoju domaće energetike i gospodarstva.

 

Legitimitet udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske

Obnovljivi izvori energije Hrvatske, gospodarsko interesno udruženje predstavlja 70% ukupne hrvatske proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Ono okuplja sve vidove obnovljivih izvora energije: vjetar, sunce, biomasu, bioplin te prateću industriju, developere i konzultante. Time je postalo središnje mjesto u Hrvatskoj koje okuplja proizvodni sektor u energetici. Također smo i jedino udruženje koje okuplja gospodarstvo koje se bavi razvojem i proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Članice društva predstavljaju jedine projekte u obnovljivim izvorima energije u zadnjih 15 godina u Hrvatskoj i koje su uložile više od 1,5 milijardu eura, a u tijeku je realizacija projekata u vrijednosti od oko 500 milijuna eura. Uspoređujući ukupnu proizvodnju u Hrvatskoj, članice su svojom proizvodnjom prepolovile uvoz električne energije i predstavljaju preko 15% ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Udruženje se zalaže za transparentno prikazivanje uloge obnovljivih izvora energije na gospodarstvo, poduzetnike i građane. Također se zalaže i za strategiju energetskog razvoja temeljenu na cjelovitom korištenju resursa obnovljivih izvora energije kojima Hrvatska raspolaže.

Fotografija: Pixabay

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »