Vlada Srbije dozvolila gradnju MHE u Parku prirode Zlatibor

Photo: Park prirode Zlatibor/Wikimedia
Photo: Park prirode Zlatibor/Wikimedia

Srpska vlada usvojila je 20. prosinca 2019. Uredbu o Parku prirode Zlatibor kojom je dozvoljeno graditi hidroelektrane do 30 MW (MHE) u trećoj zaštićenoj zoni. Unatoč najavama s vrha da će gradnja mini hidroelektrana u zaštićenim područjima biti zabranjena, ovaj propis dopušta izgradnju MHE u Parku prirode Zlatibor.

Dokument o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namjene omogućuje gradnju sustava do 30 MW, osim na rijekama Dobroselička, Ribnica i Jablanica zbog izrazito klisuraste i kanjonske doline. U drugoj zoni zabranjena je gradnja hidrotehničkih građevina – brane i akumulacije, pregrađivanje i regulacija vodotoka, kao i izgradnja hidroelektrana na vodotocima ili njihovim dijelovima.

Park prirode se nalazi u općini Čajetina, kao i na teritorijama općine Nova Varoš i Užice gdje je planirano 18 projekata za MHE, većinom na Đetinji.

Izvor: eKapija

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »