Vijeće EU-a odobrilo uspostavu Fonda za pravednu tranziciju na zelenija gospodarstva

Foto: Pixabay

Države članice EU-a u ponedjeljak su odobrile uredbu kojom se uspostavlja Fond za pravednu tranziciju težak 17,5 milijardi eura namijenjenih za ublažavanje socijalno-ekonomskih posljedica za prelazak s fosilnih goriva na ekološki prihvatljivije gospodarstvo.

Fond za pravednu tranziciju je jedan od ključnih elemenata za postizanje cilja koje si je EU zacrtao: smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. u odnosu na 1990. godinu. S obzirom na to da regije i države u EU-u imaju različite početne pozicije u pogledu zelene tranzicije, Fond za pravednu tranziciju bi trebao spriječiti povećanje razlika u razvijenosti. Sredstva su u prvom redu namijenjena za financiranje postupnog napuštanja proizvodnje i iskorištavanja ugljena, lignita, treseta, nafte iz škriljaca ili za transformaciju prljave industrije te za investicije u zelene projekte. Zato najveću alokaciju iz toga fonda ima Poljska – 3,5 milijarde eura, što je 20 posto ukupnog fonda. Slijedi Njemačka s 2,25 milijardi eura i Rumunjska s 1,95 milijardi eura. Hrvatska može računati na 169 milijuna eura.

Sredstva će uglavnom biti namijenjena za pomoć ljudima koji će ostati bez posla zbog gašenja proizvodnje povezane s fosilnim gorivima. Pomoć će biti usmjerena za njihovo osposobljavanje za nove poslove, mjere za socijalno uključivanje, istraživanje i razvoj, prijenos naprednih tehnologija, pristupačnu zelenu energiju i skladištenje energije, dekarbonizaciju lokalnog prijevoza, digitalizaciju i poboljšanje kružnog gospodarstva, uključujući prevenciju nastajanja otpada. Iz fonda se neće moći financirati projekti vezani uz nuklearne elektrane, fosilna goriva i duhanske proizvode.

Od 17,5 milijardi eura na raspolaganju Fondu, 7,5 milijardi dolazi iz sedmogodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje 2021-2027, 10 milijardi iz plana za oporavak od koronakrize EU sljedeće generacije.

Nakon odluke Vijeća zakon stupa na snagu čim se objavi u službenom glasilu EU-a. (HINA)

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »