Velika Britanija sve privlačnija investitorima u OIE nakon ukidanja blokade na financijske potpore

Westminsterska palača u Londonu, sjedište britanskog parlamenta/Pixabay

Velika Britanija je postala privlačnija investitorima iz obnovljivih izvora energije nakon odluke vlade da odblokira financiranje solarnih projekata i vjetroelektrana na kopnu. Zemlja se popela na ljestvicu dvogodišnjeg globalnog istraživanja o ulagačima te zauzela šesto mjesto na EY-ovom godišnjem Renewable Energy Country Attractiveness Index, koji svrstava top 40 zemalja svijeta po atraktivnosti njihovih ulaganja u obnovljive izvore energije, piše The Guardian.

Revizijski div je rekao da je vladina odluka da u aukciju uključi projekte vjetra i solarne energije pomogla Velikoj Britaniji da se jednim potezom podigne na ljestvici, odmah ispod Njemačke, Australije, Francuske, Kine i SAD-a. Odluka Velike Britanije da ukloni blokadu za projekte vjetroelektrana na kopnu početkom ove godine uslijedila je nakon što se vlada obvezala da će do 2050. smanjiti emisije gotovo na nulu.

SAD je na prvom mjestu, unatoč kontinuiranoj podršci savezne vlade za fosilna goriva, velikim dijelom zahvaljujući planovima da uloži 57 milijardi dolara u 30 GW vjetroelektrana na moru do 2030. godine.

Kina je pala s vrha ljestvice na drugo mjesto jer se Peking odmiče od subvencija, a pandemija koronavirusa je smanjila rastući apetit za energijom.