Važan korak: Elektroprivredi BiH šest koncesija za izgradnju vjetroelektrane na visoravni Vlašića

Planina Vlašić/Aktron, Wikimedia Commons

U sjedištu Elektroprivrede BiH u Sarajevu potpisano je šest ugovora o dodjeli koncesija Elektroprivredi BiH za izgradnju vjetroelektrana na visoravni Vlašića. Ugovore su potpisali ministar u Vladi Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić i generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, a na temelju Odluke Vlade Srednjobosanskog kantona o dodjeli koncesije za izgradnju, uređenje, opremu, korištenje i održavanje vjetroelektrana na visoravni Vlašića, prenosi SEEbiz.eu.

Potpisivanjem ovih ugovora napravljen je važan korak u okviru cjelokupnog projekta izgradnje vjetroelektrane, čime su stvoreni uvjeti za realizaciju projekta u fazama.

Projekt je od velikog značaja za Srednjobosanski kanton, posebno zbog važnosti instaliranja proizvodnih kapaciteta u području obnovljivih izvora energije, a Ministarstvo gospodarstva će pratiti provedbu potpisanih ugovora i nastaviti pružati podršku i pomoć dok se ne dovrši izgradnja vjetroelektrane.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »